Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Joe Biden wil verenigen in Thanksgiving-speech: "Oorlog met het virus, niet met elkaar", Trump blijft bezig met verlies

In een toespraak aan de vooravond van Thanksgiving roept de pas verkozen Amerikaanse president Joe Biden op tot eenheid. "We zijn in oorlog met het virus, niet met elkaar", zegt Biden. De coronacijfers in de VS gaan nog altijd de slechte kant uit en Biden roept Amerikanen op om voor een keer geen grote bijeenkomsten te houden met Thanksgiving. Huidig president Donald Trump blijft intussen zijn aanhangers aanmoedigen om de resultaten van de presidentsverkiezingen ongedaan te maken.

Het grootste deel van zijn speech aan de vooravond van Thanksgiving wijdde de pas verkozen president Joe Biden aan de corona-epidemie. "Ik vind dat je altijd de waarheid moet horen van je president. We moeten de groei van het virus vertragen. We zijn dat verplicht aan de dokters en het verplegend personeel. We zijn het verplicht aan onze medeburgers."

Biden: "We zijn in oorlog met het virus, niet met elkaar" 
(lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Amerikanen vieren vandaag Thanksgiving, een feest dat in de VS niet moet onderdoen voor Kerstmis. Sinds het begin van de pandemie reisden er nooit zoveel Amerikanen in eigen land: miljoenen mensen vliegen naar familie om samen te komen. 

Wat is Thanksgiving precies?  Onderstaande video legt het je in 1 minuut uit. De tekst gaat daaronder voort.

Maar dit jaar moet het anders, zegt Biden. Hij zal Thanksgiving met zijn vrouw Jill en zijn dochter en schoonzoon vieren. Het virus "heeft ons verdeeld. Kwaad gemaakt. En ons tegen elkaar opgezet. Ik weet dat het land de strijd beu is. Maar we mogen niet vergeten dat we in oorlog zijn met een virus, niet met elkaar. Dit is het moment waarop we onze rug moeten rechten, onze inspanningen moeten opvoeren en ons opnieuw moeten inzetten voor de strijd."

Coronarecords

De VS krijgt de corona-epidemie maar niet onder controle. In één dag tijd zijn er meer dan 2.400 Amerikanen aan COVID-19 overleden, dat is het hoogste aantal in een half jaar tijd. Er kwamen ook meer dan 200.000 besmettingen bij.

Huidig, afscheidsnemend, president Donald Trump heeft de voorbije dagen nauwelijks over de epidemie gesproken, ondanks de records. Trump blijft vooral bezig met zijn verlies bij de presidentsverkiezingen, waar hij zich maar niet bij wil neerleggen.

Trump herhaalt beschuldigingen

Trump riep zijn aanhangers nog maar eens op om het resultaat van de verkiezingen niet te erkennen. Hij stuurde zijn advocaat Rudy Giuliani en andere mensen van zijn juridisch team naar Gettysburg, Pennsylvania voor een event met lokale Republikeinse mandatarissen. Daar beweerden ze nog maar eens dat er op grote schaal gefraudeerd was door de Democraten. Beweringen waarvan geen enkel geloofwaardig bewijs bestaat.

Via de telefoon riep Donald Trump vanuit het Witte Huis op om het verkiezingsresultaat ongedaan te maken, omdat de presidentsverkiezingen van 3 november "doorgestoken kaart" zouden zijn.

Trump zou normaal gezien zelf op het evenement aanwezig geweest zijn, maar de reis werd geannuleerd omdat twee medewerkers van zijn advocaat Rudy Giuliani positief hadden getest op het coronavirus. Giuliani zelf was wel aanwezig.

(Lees voort onder de afbeelding.)

President Trump stuurde zijn advocaat Rudy Giuliani naar Pennsylvania om er nog eens de ongegronde aantijgingen van fraude te herhalen.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"We hebben deze verkiezingen met gemak gewonnen", zei Trump. "We hebben ze met grote voorsprong gewonnen." In werkelijkheid heeft Joe Biden een duidelijk mandaat gekregen van de Amerikaanse kiezer, is er geen enkele grootschalige fraude blootgelegd en heeft rechter na rechter de aantijgingen van het team van Trump afgewezen als ongegrond. De transitie naar het presidentschap van Joe Biden is intussen in volle gang.

Meest gelezen