Radio 2

Kersthuisje in Zingem krijgt dit jaar eigen lichtshow: “Naar het voorbeeld van Amerika”

Het kersthuisje van Steve Vanden Neste uit Zingem, bij Kruisem, krijgt dit jaar een eigen lichtshow. Vanden Neste is al sinds maart bezig met het programmeren van 1.800 seconden. Een huzarenstukje: want elke seconde moet er een ander lichtje op een andere plaats en in een andere kleur flikkeren. Zaterdag moet alles klaar zijn.

Het huis van Steve Vanden Neste in 't Stroomke in Zingem hangt elk jaar met kerstmis vol met lichtjes. Dit jaar gaat hij nog een stapje verder en creëert hij zelfs een eigen lichtshow. “Ik ben al bezig sinds maart”, klinkt het. “Het is de bedoeling dat de lichtjes gaan dansen op muziek. Ik begon met het programmeren van 1 liedje en plots kon ik niet meer stoppen.” Uiteindelijk bokste Steve Vanden Neste een lichtshow in elkaar met maar liefst 8 verschillende liedjes die een half uur zal duren. Zaterdag moet alles klaar zijn. 

Amerikaans voorbeeld

“Ik droom al lang van een eigen lichtshow aan mijn gevel”, vertelt Vanden Neste bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ik kijk regelmatig filmpjes van Amerikaanse kersthuisjes en dan droom ik helemaal weg. Dit jaar wilde ik hetzelfde doen, en zo geschiedde. Aangezien ik een leek ben, heb ik me geïnformeerd en heb ik de hulp ingeroepen van de baas van DMX.” DMX is een bedrijf dat licht- en geluidsinstallaties voorziet voor evenementen. De installatie die Vanden Neste gebruikt om de kerstperiode een heel stuk vrolijker te maken, vind je dan ook niet in een gewone winkel. Hij gebruikt 1.150 RGB pixels, 6.420 DMX-kanalen voor de sturing en 17 Artnet universes. “Dat klinkt heel spectaculair, maar als je dit vergelijkt met de huizen in Amerika, dan is het nog redelijk”, lacht hij.

(Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Huzarenstukje

Vanden Neste maakt het zichzelf niet gemakkelijk door een half uur te willen animeren, want elk lichtje moet afzonderlijk aangestuurd worden. “Ik ben er dan ook al heel lang mee bezig”, gaat hij verder. “Door het coronavirus heb ik nu veel tijd. Normaal baat ik een cafetaria uit en werk ik als voetbaltrainer, maar dat kan nu allemaal niet meer. Daarom ben ik in maart begonnen met het maken van schetsen. En ik moet toegeven: op dit moment werk ik zelfs al aan volgend jaar. Alles moet precies juist zijn. Ik hou niet van kermis en kitsch. Ik wil dat mijn plannen tot op de centimeter kloppen en dat er niet te veel kleuren door elkaar te zien zijn.”

Het zou weleens kunnen dat er file ontstaat door de grote belangstelling

Steve Vanden Neste, bezieler kersthuisje Zingem

Vanaf zaterdag kunnen mensen komen kijken naar hoe de tuin en de gevel van het Zingems kersthuisje licht geeft. “Ik verwacht dat er veel volk komt, maar ik verwacht geen overrompeling”, zegt Vanden Neste. “Iedereen heeft een maand de tijd om te komen kijken, dus ik reken erop dat iedereen verspreid komt. Het enige probleem is wel dat dit een doodlopende straat is. Als er 10 auto’s in de straat staan, dan staat het hier dus eigenlijk vol.” Vanden Neste hoopt op veel bekijks, maar wil vooral dat het veilig blijft. “Mensen die hier stoppen, dragen best een mondmasker.”  

Reactie van de buren

Het moet op zijn zachtst gezegd een bijzondere ervaring zijn om een van de buren van Steve Vanden Neste te zijn. “Het is hier eigenlijk een half jaar lang kerstmis in de buurt”, lacht hij. “Vanaf september begin ik met alles klaar te zetten en dan gaat de kerstmuziek ook aan. Tot nu toe heb ik nog geen klachten gekregen. Maar ik moet wel toegeven dat de gordijnen van mijn buren allemaal dicht zijn en de rolluiken gesloten omdat de lampjes dit jaar wel heel fel zijn. Het is bijna niet mogelijk om je huis niet te verduisteren.”

En waar moet je nu precies zijn om de lichtshow te bewonderen? In 't Stroomke in Zingem, en dan gewoon het geflikker volgen.

kasto80

Meest gelezen