Kunstenares Carole Czopp wil iedereen een hart onder de riem steken met haar "Ziebels": "Ik hoop dat ze een oplaadfunctie hebben"

De Antwerpse kunstenares Carole Czopp werkt in het dagelijkse leven in een woonzorgcentrum in Berchem en fleurde daar de ramen op met haar eigen cartoonfiguurtjes, de "Ziebels". Ze zag dat mensen het zwaar hebben door de coronacrisis en hoopt hen zo wat op te peppen. Intussen mocht ze ook aan het werk op de ramen van een restaurant van vrienden, ook in Berchem. "We kunnen allemaal wat meer positiviteit gebruiken."

"Natuurlijk krijgt Carole carte blanche", zeggen de uitbaters van Bistro Vin d'Où in Berchem. "We kennen haar werk al jaren en zijn grote fan." Er zijn maar liefst 10 ramen, want het restaurant ligt op een hoek. "Het is net de bedoeling dat mensen die langskomen verrast worden en verder gaan kijken en nóg tekeningen zien."

"Wie mijn werk kent, weet dat ik ook niet meteen iets totaal anders ga doen", lacht Carole. "Ik kan ook niks anders. Ik kan alleen maar mijn mannetjes tekenen en mooie boodschappen brengen."

(lees verder onder de foto)

In woonzorgcentrum De Veldekens in Berchem kennen ze haar mannetjes ook al: "Iedereen heeft het zwaar. Onze bewoners omdat ze hun kinderen niet konden zien en de kinderen omdat ze hun ouders niet konden zien", vertelt ze. Met haar tekeningen hoopt ze wat vreugde te brengen: "Familieleden trekken er foto's van en ze lachen sowieso. Ze komen nu met een heel ander gevoel binnen. Mensen zien af en alle beetjes helpen om iemand te troosten of goed gezind te maken."

Mensen komen nu met een heel ander gevoel het rusthuis binnen. Alle beetjes helpen om iemand te troosten of goed gezind te maken.

Carole Czopp

Met de tekeningen op de ramen van het restaurant hoopt ze hetzelfde gevoel op te wekken: "Als je hier passeert dan ben je normaal nog gezond en heb je waarschijnlijk ook een familie. Sommige mensen in ons rusthuis hebben geen familie meer hebben. Het is belangrijk om te zien wat je nog wél hebt."

Op een van de tekeningen doen haar Ziebels een polonaise. "Ja, dat mag nu niet, maar je kan wel muziek opzetten", zegt ze uitgelaten. "Mijn papa zegt altijd "stap en zet muziek op". Dan zit je precies in een film. Zo wandel ik altijd na mijn werk naar huis, met leuke muziek in mijn oren. Dan ben ik een heel ander mens als ik thuiskom, want dan ben ik helemaal opgeladen. Hopelijk hebben mijn tekeningen ook zo'n oplaadfunctie."

Meest gelezen