Belga

Leo Van Der Elst over Maradona: "Samen pipi gedaan tijdens dopingcontrole op WK 1986"

"Ik ben één van de weinigen die mag zeggen dat ik samen met Maradona pipi heb gedaan", vertelt ex-Rode Duivel en Opwijkenaar Leo Van Der Elst. Gisteren overleed de Argentijnse voetballegende op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Ook Van Der Elst heeft als Rode Duivel nog tegenover het Napoli-icoon gestaan tijdens het WK voetbal in 1986. Niet op het veld, maar tijdens een dopingcontrole.

Ex-Rode Duivel Leo Van Der Elst ontmoette Maradona tijdens het wereldkampioenschap van 1986 in Mexico. Ons land werd toen in de halve finale geklopt door het Argentinië van Maradona. Het was even schrikken voor Van Der Elst toen hij hoorde dat Maradona overleden was. "We hadden via de media gehoord dat hij na zijn operatie aan de beterhand was. Hij was dan wel opgenomen in een afkickcentrum voor zijn drugproblematiek, maar hij was maar 60 jaar oud. Dus dan schrik je wel", vertelt de voormalige voetballer aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

Hij was een fantastische voetballer, en als mens een beetje een kapoen, een deugniet. Al is dat lichtjes uitgedrukt

Leo Van Der Elst, ex-Rode Duivel

"Ik heb vooral genoten van zijn voetbalkunst, want in mijn ogen is hij nog altijd één van de beste voetballers ter wereld. Door wat hij op het WK in 1986 presteerde, was het eigenlijk meer België tegen Maradona, in plaats van België tegen Argentinië", gaat Van Der Elst verder. Hoewel Leo Van der Elst die dag niet zelf op het veld stond, maakte hij toch van heel dichtbij kennis met de Argentijnse voetballegende. "Het toeval wou dat ik na de wedstrijd tegen Argentinïe werd uitgenodigd voor de dopingcontrole. Ik kwam in een kamertje van drie meter op drie, en daar was Maradona ook. Ik ben één van de weinigen die mag zeggen dat ik samen met hem pipi heb gedaan. Niet in hetzelfde potje natuurlijk", lacht Van Der Elst. "We hebben elkaar begroet, maar daar is het eigenlijk bij gebleven, want ik wist niet goed wat zeggen. Hij was een fantastische voetballer, en als mens een beetje een kapoen, een deugniet. Maar dat is dan lichtjes uitgedrukt. Ik kijk vooral naar hem op als voetballer."

Dries Mertens eert zijn idool

Ook Rode Duivel Dries Mertens, die een tijdje geleden nog het topschuttersrecord van Maradona bij Napoli afsnoepte, neemt via Facebook en via Instagram afscheid van zijn held. "Het was een eer om jou te mogen ontmoeten", treurt de Rode Duivel om het verlies van de Argentijn.

Meest gelezen