Nicolas Maeterlinck

Liveblog - "Niet-essentiële winkels zouden midden volgende week weer open mogen", zegt Wetstraatjournalist Bart Verhulst

Het Overlegcomité zou morgen beslissen dat niet-essentiële winkels midden volgende week weer open mogen. Dat zegt Wetstraatjournalist Bart Verhulst. Toch zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) dat we niet al te veel versoepelingen voor de eindejaarsperiode hoeven te verwachten. Volg het coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wetstraatjournalist Bart Verhulst: "Niet-essentiële winkels zouden midden volgende week weer open mogen"

"Van alle coronatesten in ons land is op dit moment nog altijd 14 procent positief", zegt Wetstraatjournalist Bart Verhulst aan de vooravond van het Overlegcomité morgen. "Dat moet naar 3 procent voor premier Alexander De Croo (Open VLD)."

"Dat sommige buurlanden uitzonderingen maken voor de feestdagen, maakt geen indruk. Misschien moeten we het eens beter proberen te doen dan onze buren, is te horen."

"Maar, misschien moet de nachtklok dan wel eens herbekeken worden. Ook al mag je de overgang van oud naar nieuw alleen maar vieren met je knuffelcontact, als die nachtklok blijft, dan moet je knuffelcontact wel voor middernacht weer thuis zijn." 

"Voor de rest zitten er weinig versoepelingen in voor zwembaden, kappers of musea om geen derde golf te creëren. Behalve dan voor de niet-essentiële winkels. Die zouden weer open mogen, niet op afspraak zoals eerst is gezegd, maar onder strikte voorwaarden binnen en buiten vanaf midden volgende week, op een weekdag om geen stormloop te hebben."

Bekijk hier de toelichting van Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Komen er morgen versoepelingen? Premier De Croo tempert: "Kerstperiode is potentieel bijzonder gevaarlijk"

Voor niet-essentiële winkels lijkt er op korte termijn wel perspectief te zullen komen, maar veel versoepelingen voor de eindejaarsfeesten hoeven we niet te verwachten. Dat is kort samengevat wat premier Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer heeft geantwoord op verschillende parlementaire vragen.

Die vragen anticipeerden op Overlegcomité van morgen. Daar zullen de verschillende regeringen van ons land samen knopen doorhakken hoe het verder moet met de coronamaatregelen.

Wat de winkels betreft, hintte De Croo alvast op een voorzichtige versoepeling: "Het zal een opdracht zijn voor velen zijn om ervoor te zorgen dat, als er een opening komt, die op een veilige manier kan plaatsvinden. Dat zal veel van de winkeliers en de lokale besturen vragen." De Croo zegt dat hij zelfs al in contact staat met de gouverneurs daarover.

Maar voor de eindejaarsperiode lijken er niet direct veel versoepelingen op stapel te staan. "Ik zou de vooruitgang van de voorbije vier weken niet willen verspelen op vier dagen tijd. Het overgrote deel van de mensen begrijpt dat we kerst dit jaar anders zullen vieren."

"Bij duizenden mensen staat er een lege stoel aan tafel, een stoel van iemand die we verloren zijn in de voorbije maanden. Ik zou niet willen dat er bij volgende kerst nog meer lege stoelen zijn omdat we er niet in slagen het nodige te doen. De kerstperiode is potentieel bijzonder gevaarlijk en we moeten niet nog meer smart creëren."

Bekijk hier een fragment uit de toelichting van premier De Croo in de Kamer:

Videospeler inladen...

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) overweegt versoepelingen met Kerstmis

De avondklok van 22 uur tot 6 uur die in Wallonië geldt, zal mogelijk worden versoepeld op kerstavond. Dat zegt Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) in "Jeudi en prime" op de RTBF. "Kerstmis is een hyperaffectief familiefeest", zegt Di Rupo. "We moeten een oplossing vinden."

Huishoudens zouden mogelijk ook hun sociale bubbel tijdelijk mogen vergroten voor Kerstmis. Di Rupo denkt aan 2, 3 of misschien 4 gasten die huishoudens zouden mogen ontvangen, "maar denk maar niet dat je 10 mensen zou mogen ontvangen".

Voor oudejaarsavond schetst Di Rupo een ander plaatje voor de Walen. Voor die avond denkt hij niet aan een uitzondering op de regels, waarmee hij impliciet een verlenging van de avondklok voorbij 13 december bevestigde.

Hans Kluge van WHO: "Geen paniek na mutatie van virus in nertsfokkerij, maar verhoogde waakzaamheid is nodig"

De Belg Hans Kluge van de Wereldgezonheidsorganisatie (WHO) roept op om het personeel van nertskwekerijen wereldwijd intensiever te testen. In Denemarken zijn begin deze maand negentien werknemers uit nertskwekerijen positief getest op het coronavirus. Twaalf van de negentien hadden een mutatie van het coronavirus opgelopen, waarop de Deense overheid besliste om alle nertsen in het land af te maken.

Bekijk het gesprek met Hans Kluge uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"We weten dat de nertsfokkerijen een reservoir zijn waar het virus welig kan tieren. Het gevaar is de "spillover", de overdracht van het coronavirus van mens naar nerts en terug van nerts naar mens. Dat geeft aanleiding tot genetische veranderingen van het coronavirus. Dat heeft men in Denemarken vastgesteld. Twaalf mensen hadden een cluster-five variant van het coronavirus opgelopen. Die mutatie maakte de instellingen ongerust omdat daarbij een specifiek eiwit aangevallen wordt dat ook gebruikt wordt bij de ontwikkeling van vaccins. Sindsdien is die cluster-five mutatie niet meer voorgekomen", zegt Kluge in "Terzake".

Er zijn wereldwijd honderden variaties van het coronavirus, maar de cluster-five is niet meer vastgesteld. "Het is belangrijk dat er geen paniek is, maar de WHO roept op in te zetten op een verhoogde bioveiligheid rond de nertskwekerijen."

De WHO werkt samen met verschillende voedsel- en landbouworganisaties en met de Werelddierenorganisatie om alle risico’s in al de landen in Europa met nertsfokkerijen in kaart te brengen. "Testen van het personeel is belangrijk om vroege COVID-19 op te sporen. Dat is niet waterdicht als preventieve maatregel. We moeten de basismaatregelen volgen, zoals het personeel beschermen, handhygiëne en dergelijk meer. Er moet ook meer opvolging komen."

De kern van de zaak is dat de overdracht tussen de nertsen en de mens moet worden vermeden. "Dat is het gevaarlijke moment waarop genetische varianten gemakkelijker ontstaan. Afmaken of niet is de vraag niet. Vandaag gaat het over nertsenfokkerijen. Er moet voor gezorgd worden dat de dieren in goede omstandigheden kunnen leven en gefokt worden."

Bekijk de reportage over de nertsfokkerijen in Vlaanderen uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Oostenrijk wijst Duits voorstel over skiverbod af

Oostenrijk heeft het Duitse voorstel om overal in Europa de skigebieden gesloten te houden tijdens de kerstvakantie, afgewezen. Met het voorstel wil Duits kanselier Angela Merkel vermijden dat het nieuwe coronavirus zich verder zou verspreiden in Europa. Maar Oostenrijk wijst op de desastreuze gevolgen voor zijn economie.

In Tirol komen in de winter zo'n zes miljoen toeristen. Het verlies van een sluiting tijdens de kerstvakantie wordt op meer dan 2 miljard euro geraamd. "We leven niet 100 procent van het toerisme, maar 110 procent", verklaarde Andreas Steibl, de verantwoordelijke voor het toerisme in Ischgl. Er werd dit jaar, naar aanleiding van de coronapandemie, ook al fors geïnvesteerd in extra veiligheidsmaatregelen.

Oostenrijk vindt dat als de Europese Unie het skiën wil verbieden, men ook de verliezen voor een groot deel moet compenseren.

Opnieuw meer dan 800 COVID-doden op één dag in Italië

In Italië zijn op één dag tijd opnieuw meer dan 820 mensen aan het coronavirus bezweken. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Gezondheid laten weten. De voorbije 24 uur kwamen er bovendien ongeveer 29.000 nieuwe besmettingen bij. Dat zijn er fors meer dan de voorgaande dagen. Zo was er een week geleden nog sprake van een dagelijkse stijging van rond de 7.000 gevallen.

Eind maart bereikte het 60 miljoen inwoners tellende Italië een absoluut dieptepunt met bijna 1.000 coronadoden op één dag. Alles samen bezweken in het land tot nu toe nagenoeg 53.000 mensen aan het virus. Daarnaast testten sinds het begin van de uitbraak in Italië meer dan 1,5 miljoen personen positief op COVID-19.

Ook Waals zorgpersoneel krijgt premie

De Waalse regering heeft beslist om een premie van 985 euro bruto toe te kennen aan de Waalse werknemers uit de zorgsector om hen te bedanken voor het geleverde werk tijdens de coronacrisis. De premie wordt in de loop van de komende weken uitgekeerd.

"De voorbije 50, 60 jaar hebben deze werknemers nooit zo'n grote werkdruk gehad", lichtte minister van Gezondheid Christie Morreale (PS) toe.

De premie gaat naar alle werknemers in de gezondheidszorg en sociale sectoren die moeten afrekenen met de crisis. Het zorgpersoneel uiteraard, maar bijvoorbeeld ook de opvoeders in de gehandicaptenzorg en mensen die werken in de mentale zorg. De premie kost het Waalse gewest 70 miljoen euro.

Mogelijk nieuw wereldwijd onderzoek vaccin AstraZeneca

AstraZeneca zal mogelijk een bijkomend wereldwijd onderzoek voeren met betrekking tot zijn coronavaccin, zo heeft zijn topman Pascal Soriot laten uitschijnen. Er is twijfel gerezen over het beschermingsniveau dat het vaccin biedt. "Wij hebben dus een bijkomende studie nodig", zei Soriot.

Het wordt wellicht een internationale studie die in de plaats komt van een uitbreiding van een lopende test in de VS. Het zou zich toespitsen op een lagere dosis die beter presteerde dan een volle dosis. De testfase zou volgens Soriot minder tijd vragen. "We weten dat de effectiviteit groot is, wij hebben dus (maar) een kleiner aantal patiënten nodig."

Fotografencollectief Concert Photographers United (CPU) verkoopt tientallen concertfoto’s ten voordele van het LIVE2020-fonds

Fotografencollectief Concert Photographers United (CPU) verkoopt tientallen concertfoto’s ten voordele van het LIVE2020-fonds. Dat is het solidariteitsfonds van de livemuzieksector ten voordele van diezelfde sector. De inkomsten van die verkoop gaan integraal naar het fonds, en dat onder de noemer “C.R.A.P.”, wat staat voor “Cultural Rescue Aid by Photographers”. Vrij vertaald: “culturele noodhulp door fotografen”. Door de coronamaatregelen ligt de livemuzieksector al maanden zo goed als volledig stil. En dat betekent ook dat de concertfotografen al een tijdlang niet aan de slag kunnen. 

“We hopen dat mensen massaal beelden kopen, om zo een vleugje live magie van hun favoriete artiesten of concerten in huis te halen en zo de mensen te steunen die deze magie tevoorschijn toverden. Zodat zij de moed erin houden tot wanneer we het weer samen mogen ervaren”, zegt initiatiefnemer Jan Van Hecke. De foto’s die te koop worden aangeboden, zijn een mix van eigen werk van CPU en bevriende fotografen. De collectie staat op deze website: www.crap.photo. Elke bestelling wordt geprint in Gent en coronaveilig aan huis geleverd. 

ACV voert actie bij Centrum voor Medische Analyse in Herentals: "Ook laboranten en ambulanciers verdienen premie"

De christelijke vakbond ACV wil dat ook het personeel van onafhankelijke laboratoria, ambulanciers en personeel in poliklinieken een premie krijgen voor hun corona-inzet, net zoals het ziekenhuispersoneel. Wat de laboranten betreft, verdienen die nu al minder dan hun collega's in het ziekenhuis, volgens het ACV. Het zijn zij die alle coronatests onderzoeken. 

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen