Videospeler inladen...

Van sigaretten tot speelgoed: douane nam dit jaar al bijna een miljoen namaakspullen in beslag

Sigaretten, kledij, speelgoed, horloges: de douane heeft dit jaar de vangst van namaakproducten meer dan verdubbeld tot bijna 1 miljoen stuks. Dat gebeurde onder meer bij controles van de miljoenen pakjes die verstuurd werden vanuit het buitenland.

Bijna een miljoen namaakproducten wist de douane dit jaar al te onderscheppen, een stijging van 143 procent tegenover vorig jaar. Toen waren dat er nog 404.767. Het gaat in de eerste plaats over sigarettenpakjes, maar ook om kledij en accessoires, speelgoed, cd's, dvd's, videocassettes, horloges, sieraden, tassen en portefeuilles. In de meeste gevallen komen die producten uit China, Hongkong en Turkije.

Veel vaststellingen gebeurden bij pakjes die online verstuurd werden - dit jaar verwerkte de douane al 12 (!) keer meer e-commerceaangiften dan vorig jaar (ruim 366 miljoen) - maar zeker niet allemaal. De douane heeft ook een "cybersquad" dat actief op zoek gaat naar websites die namaakproducten verkopen. Zo werden dit jaar al 934 domeinnamen van het web gehaald.

Bekijk hier het verslag in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Namaak, en dan?

Namaakproducten schaden eerlijke handelaars die zich wel mooi aan de regels houden. Onrechtstreeks zouden ze in Europa alleen al elk jaar 400.000 jobs, 83 miljard euro aan inkomsten en 15 miljard euro aan belastinginkomsten kosten. Namaak kan bovendien ook gevaarlijk zijn. Heel wat van die producten beantwoorden namelijk niet aan de vereiste veiligheidsnormen.

Wanneer de prijs zo laag is dat het te mooi is om waar te zijn, moet je dat niet kopen

Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal Douane en Accijnzen

En ook voor u, de koper kan het knap vervelend worden: u riskeert te betalen voor producten die uiteindelijk in beslag worden genomen (en die u dus nooit zult krijgen). Daar kunnen nadien zelfs nog boetes of administratieve kosten bovenop komen.

Hoe je dat dan kunt zien? Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal Douane en Accijnzen, geeft toe dat het moeilijk is om een website met namaakproducten te herkennen. "Maar voor mij is de sleutel de prijs: wanneer die zo laag is dat het te mooi is om waar te zijn, moet je dat niet kopen. Dan weet je dat het namaak is."

Meest gelezen