IPA MilestoneMedia/PA Images

Onze reporter sprak in 1986 met Diego Maradona: "Mensen wilden mij aanraken omdat ik hem had ontmoet"

Radio 2-reporter Jeroen Tuytten was van 1986 tot 1993 correspondent voor de BRT in Italië. Toen hij nog maar net in het land was, kreeg hij de kans om Diego Maradona te interviewen, een gebeurtenis waardoor hij ook zelf heel wat aanzien genoot bij de Italianen. 

Diego Maradona voetbalde van 1984 tot 1991 voor Napoli. Jeroen had de opdracht gekregen om een reportage te maken over het Argentijnse fenomeen. "Ik heb toen misschien wel 30 keer gebeld met een zekere Cecilia om een afspraak te regelen. De ingang van het oefencomplex van Napoli, het Centro Paradiso, leek op die van het koninklijk paleis.  Toen ik zei dat ik kwam voor een interview met Diego Maradona zag je de bewakingsagent denken: "Alweer eentje..." En terwijl ik daar stond te wachten, ging er plots een deur open. Ik hoorde het gekletter van de noppen van voetbalschoenen op de stenen en daar was hij."

Il grande portiere Jean-Marie

Maradona zag Jeroen staan. "Hij zei me dat ik na de training vijf minuten kreeg voor een interview. De persoonlijke trainer van Maradona kwam toen ook even met me praten. Die man had gehoord dat ik uit België kwam en raadde me aan om bij het begin van het interview iets te vragen over Jean-Marie Pfaff. Een paar maanden eerder had Argentinië België uitgeschakeld in de halve finales van het WK in Mexico. Zo gezegd, zo gedaan, na de training vroeg ik aan Maradona of hij Pfaff kende. "Pfaff, si, si, il grande portiere, de grote doelman", antwoordde hij en het ijs was meteen gebroken. Hij vertelde dat hij na die wedstrijd op het WK zijn shirt aan Pfaff had geschonken. Die vijf minuten vlogen voorbij maar Maradona bleef gewoon staan en bleef maar verder babbelen."

Als God in Napels

"Maradona was toen echt een heilige in Napels, dat was pure aanbidding", herinnert Jeroen zich nog goed. "Maar ook ver daarbuiten lagen de mensen aan zijn voeten. Toen ik een paar dagen later weer in Rome was, ging ik naar een koffiebar waar ik regelmatig kwam. Daar werd ook heel veel over voetbal gepraat. Toen ik daar liet vallen dat ik Maradona had geïnterviewd, was mijn naam daar meteen gemaakt. Elke keer als ik daar binnen stapte, hoorde ik mensen fluisteren: "Dat is die journalist die met Maradona heeft gepraat." Een paar jaar geleden was ik nog eens in Napels. Ik raakte daar aan de praat met enkele Napolitanen en vertelde hen dat ik in Leuven woon, de stad van Dries Mertens (die nu voor Napoli speelt). Toen ze hoorden dat ik ooit met Maradona had gepraat, vroegen ze of ze mij even mochten aanraken. "Grazie", zeiden ze. Via mij waren ze ook eventjes bij hun grote idool geraakt."

Licht en schaduw

"Natuurlijk was het triest om te zien hoe Maradona doorheen de jaren evolueerde als mens", besluit Jeroen. "Gisteren hoorde ik op de Italiaanse radio dat er werd gesproken van "luce e ombra", 'licht maar ook een grote schaduw' vertaald, en dan heb ik toch ook een beetje te doen met zo'n figuur. Maar voor veel Italianen zal hij altijd hun grote vedette blijven."

Meest gelezen