(c) Copyright 2008, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

"Madonna zit thuis van het leven te genieten": dood van Maradona zaait online verwarring over lot van Queen of Pop

Het overlijden van voetbalster Diego Maradona zaaide gisteravond online verwarring. Velen hadden de nieuwsberichten kennelijk maar met een half oog gelezen of hadden het maar met een half oor gehoord en waren heel even in de waan dat Madonna overleden was. Op Twitter was de Queen of Pop even een trending topic en ook bij Google merkten ze dat sommigen dachten dat “Madge” het tijdelijke voor het eeuwige had verwisseld.

“Na de bekendmaking van het overlijden van Maradona komen de mensen in Argentinië  massaal op straat.” Zo klonk het gisteravond om 20 uur in onze radionieuwsbulletins. Wie op dat moment niet aandachtig luisterde en het nieuws nog niet eerder had meegekregen, kan misschien heel even gedacht hebben dat Madonna overleden was. Had ze immers niet ooit “Don’t cry for me Argentina” gezongen?

Eenzelfde verwarring was er op sociale media, toen rond 17.40 uur bekend werd dat Diego Maradona op 60-jarige leeftijd was overleden.

Kort daarna werd - naast Maradona - ook Madonna trending topic op Twitter. Een woord, begrip of naam komt in het lijstje van “trending topics” terecht als vele twitteraars het op korte tijd vermelden in hun berichten.

Kennelijk hadden verschillende gebruikers van het medium het nieuws verkeerd begrepen en betreurden ze de verkeerde bekende dode: niet Diego Armando Maradona maar Madonna Louise Veronica Ciccone, zoals de bekende Amerikaanse zangeres voluit heet.

Het kon natuurlijk niet lang uitblijven of er werden grapjes over het misverstand gemaakt. En dus werd het effect versterkt en bleef Madonna nog een poosje “trending”. De 62-jarige zangeres heeft zelf niet gereageerd op de kwakkel.

Google

Niet alleen op Twitter maar ook in de zoekmachine van Google was het misverstand merkbaar. In Google Trends, een geriefje waar je kan nagaan hoe vaak bepaalde zoektermen worden gebruikt, is wereldwijd - ook in België - een korte maar steile piek te zien om 18 uur, met een uitloper tot vanochtend.

Maar om het in perspectief te plaatsen: naar Maradona werd nog véél meer gezocht.

Meest gelezen