Onrust in Anderlecht, nadat bekend is geraakt dat agenten die betrokken waren bij fataal ongeval van 19-jarige Adil niet worden vervolgd

In de Brusselse gemeente Anderlecht is het in de vooravond onrustig geweest op het Raadsplein voor het gemeentehuis. Amokmakers gooiden met stenen en molotovcocktails. Eerder op de dag raakte bekend dat het parket de agenten die betrokken waren bij een dodelijk ongeval in Brussel begin dit jaar, niet zal vervolgen. In april kwam de 19-jarige Adil om het leven toen hij met zijn scooter op een politievoertuig botste. Op dat moment was hij op de vlucht voor een coronacontrole. 

In Anderlecht is de politie gisteravond massaal uitgerukt om de amokmakers bij het gemeentehuis aan te pakken. De amokmakers bekogelden het gemeentehuis met stenen en molotovcocktails. De politie zette het waterkanon in. Omstreeks 21.30 uur is de rust teruggekeerd. "Een veertigtal jongeren had zich verzameld op het plein", zegt Laziza Sadik van de politie Brussel-Zuid. "Het is nog relatief rustig gebleven, maar er zijn wel twee auto's en een scooter beschadigd." 20 mensen zijn opgepakt, er zijn twee processen-verbaal opgesteld voor brandstichting, en 1 voor gewapende weerspannigheid.

Korpschef Jurgen De Landsheer vult aan: "We hebben er geen enkel probleem mee als mensen een boodschap willen geven. Maar als dat gebeurt door geweld, kunnen we dat natuurlijk niet tolereren. De familie van Adil heeft hier trouwens niet toe opgeroepen. Ik vermoed dat er mensen bij zijn die alleen maar rel wilden schoppen, mogelijk ook uit frustratie door de coronacrisis."

Eerder op de dag raakte bekend dat het parket van Brussel de agenten die betrokken waren bij een dodelijk ongeval in Anderlecht niet gaat vervolgen. "In dit dossier heeft de onderzoeksrechter besloten om niemand in beschuldiging te stellen, wat wil zeggen dat er geen ernstige aanwijzingen zijn die wijzen op een strafrechtelijke inbreuk." 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Dat is de eindconclusie van het onderzoek naar de dood van een 19-jarige jongen. Hij stierf nadat hij met zijn scooter tegen een politievoertuig gebotst was. 

Volgens het verslag van de verkeersexpert reden de agenten niet te snel. De jongen reed volgens het verslag wel te snel. "De snelheid was hoger dan de toegestane snelheid, ongeschikt voor het remvermogen van een opgedreven bromfiets en onaangepast voor de plaatselijke omstandigheden." Het slachtoffer botste volgens het verslag omdat hij een bestelwagen inhaalde en zo op het rijvak terechtkwam waar het politievoertuig reed. Bovendien droeg het slachtoffer zijn helm niet op de juiste manier en zou dat te maken kunnen hebben met de fatale afloop van het ongeval. 

De korpschef is tevreden met die conclusie: "De boodschap van het parket was duidelijk en goed gecommuniceerd: onze mensen hebben naar behoren hun werk gedaan. Ze hebben het dodelijke ongeval niet veroorzaakt. Onze mensen zijn daar ook wel van onder de indruk, je mag niet vergeten dat er achter dat uniform ook een mens zit."

Wat gebeurde er precies?

Op 10 april, toen ons land voor de eerste keer in lockdown was, wilde de politie twee jongens op een scooter controleren. Maar een van hen sloeg meteen op de vlucht en de politie zette de achtervolging in. Daarbij kwam het frontaal tot een botsing, en de 19-jarige jongen kwam om het leven. Het parket vorderde een onderzoek om de exacte omstandigheden van het ongeval te achterhalen. Na het dodelijke ongeval was het enkele dagen erg onrustig in Brussel. 

Het parket wil de betrokken agenten dan ook buiten vervolging stellen. Dat zou betekenen dat ze zich niet voor de rechtbank moeten verantwoorden. De raadkamer moet er nu wel nog een beslissing nemen in het dossier en er mogen ook nog bijkomende onderzoeksdaden gevraagd worden. 

Advocaat familie hoopt toch nog op proces

De advocaat van de familie van de 19-jarige Adil zal bijkomend onderzoek vragen aan de raadkamer. Volgens meester Alexis Deswaef zijn er fouten gemaakt door de politie en hebben die geleid tot de dood van de tiener. “De oorspronkelijke identiteitscontrole en daaropvolgende achtervolging waren legitiem, maar het oproepen van prioritaire versterking was buiten alle proportie.”

"We zijn van mening dat er voldoende lasten en bezwaren zijn die een publiek proces rechtvaardigen. Er zijn aanwijzingen dat de agenten fouten begaan hebben. Maar ook voor het rouwproces van de familie en voor de sociale rust in de gemeenten zoals Molenbeek en Anderlecht heeft iedereen er baat bij dat er een proces komt en dat dit niet eindigt in een buitenvervolgingstelling achter gesloten deuren."

Videospeler inladen...

Meest gelezen