Archiefbeeld Pixabay

Politie Limburg Regio Hoofdstad wil komaf maken met afvalverzamelaars

De politie van Limburg Regio Hoofdstad (LRH) wil strenger optreden tegen mensen die zeer veel afval in hun tuin of op hun perceel opslaan. Dat kan gaan om oude wasmachines, autobatterijen of afval met asbest.

Mensen die enkele dagen hun huisvuil bijhouden, moeten geen schrik hebben voor de milieupolitie van Limburg Regio Hoofdstad. Die hebben het eerder gemunt op echte verzamelaars. "De politie heeft op dit moment 3 dossiers lopen", vertelt Dorien Baens van LRH. “We zijn laatst op een plek geweest waar een particulier meer dan 1.000 m³ afval op zijn perceel had liggen. Je kan het je zo gek niet bedenken of het lag er. Autobanden, oude wasmachines, oude fietsen, lege gasflessen, die lagen meters opgestapeld. Dat zorgt ook voor overlast voor de buurt.”

Het opslaan van een grote hoeveelheid afval is erg belastend voor het milieu

Dorien Baens van politiezone LRH

Het opslaan van een grote hoeveelheid afval kan voor milieuproblemen zorgen. “Dat is heel belastend voor het milieu. Dat afval kan bijvoorbeeld insijpelen in het grondwater”, vertelt Dorien Baens. “Er staat soms ook gevaarlijk spul zoals olie en zelfs asbest. Daarenboven gaat het ook nog vaak over een bijverdienste die niet officieel aangegeven werd.” 

Je huisvuil in beperkte mate even bijhouden mag wel. Maar als er een grote hoeveelheid wordt verzameld, heb je daar een speciale vergunning voor nodig.

Meest gelezen