Royals op zondag - Afscheid van trouwe vriend Lupo en prinses Michael van Kent - wie? - is besmet

De Britse prins William en Kate Middleton verliezen na 9 jaar hun speelkameraad Lupo. Prinses Michael van Kent is al het derde covidslachtoffer - na prins Charles en William - onder de Britse royals. Deze keer organiseert Eindhoven Koningsdag, maar 2021 wordt wederom een aparte editie. En de Deense koningin Margrethe heeft haar kerstbubbel zorgvuldig gekozen. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

"We zullen Lupo ontzettend missen"

De Cambridges hebben afscheid genomen van hun trouwe viervoeter, Lupo. Het verdrietige nieuws meldden de Britse prins William en zijn vrouw Catherine "Kate" Middleton via Instagram. "Onze hond Lupo is afgelopen weekend jammer genoeg overleden. Hij heeft negen jaar deel uitgemaakt van onze familie en we zullen hem ontzettend missen”, schrijven ze.

Lupo was een zwartharige cockerspaniël, als puppy een geschenk van Kates ouders Michael en Carole Middleton in 2012. De reu diende thuis in Norfolk als gezelschap voor de hertogin terwijl William in shiften en weekends werkte, eerst als reddingspiloot bij de Britse luchtmacht RAF en daarna bij een ambulancehelikopterdienst.

Lupo figureerde later in heel wat foto's van het gezin. Zo was hij te zien in de eerste officiële foto van zoontje prins George, kort na zijn geboorte in juli 2013. Ook voor de derde verjaardag van George schitterde Lupo voor de lens. De twee vrienden deelden een ijsje. (foto's onder, scroll om voort te lezen)

Rechtsonder ziet u trouwens een tweede hond, Tilly, de hond van de familie Middleton die ook al overleden is.
De 3-jarige George laat Lupo aan een ijsje likken. Daar kwam achteraf kritiek op.

William noemde na de geboorte van George in een gesprek zijn gezin "een prioriteit" en liet daarbij niet na Lupo's naam te benadrukken. Kate vertelde bij bezoeken wel eens een anekdote over hun erg speelse hond. In maart zei ze nog dat ze probeert tafeltennis te spelen, maar dat Lupo gewoonweg haar pingpongballen pakt. In 2013 moest ook de brandweer opgetrommeld worden, omdat de cockerspaniël met zijn kop vastzat tussen een hek. 

En als we een hardnekkig gerucht in de Britse kranten mogen geloven: Lupo hielp blijkbaar de knoop doorhakken bij de keuze van de naam van troonopvolger George. Een twijfelende William en Kate legden kaartjes met potentiële namen verspreid op de grond in hun huis. Waar de poot van Lupo op belandde, werd het. 

Prinses Michael van Kent al een maand coronaziek

Naast de Zweedse prins Carl Philip en prinses Sofia raakte deze week bekend dat ook "prinses Michael van Kent" positief testte op het coronavirus. De 75-jarige Marie Christine von Reibnitz, vrouw van de Britse prins Michael van Kent, herstelt al een maand van COVID-19. Ze kampt met zware vermoeidheid en opstoten van koorts. Ze liep de besmetting vermoedelijk op via de poetshulp en zit nu samen met haar man in quarantaine in het ruime appartement dat ze huren op Kensington Palace in Londen.

Maar wie is de prinses eigenlijk? Marie Christine heeft adellijk bloed in haar aderen stromen. Ze is een barones die opgroeide in Oostenrijk, Australië en Mozambique. In 1978 trouwde ze - enkele weken nadat het Vaticaan haar huwelijk met bankier Thomas Troubridge had ontbonden - met prins Michael, een neef van de Britse koningin Elizabeth II. Ze hebben samen twee kinderen, lord Frederick Windsor en lady Gabriella Windsor.   

De Kents die af en toe in het oog van een storm belanden.
AP2010

Het lijkt een beetje vreemd maar het is wel degelijk "prinses Michael van Kent". Na haar huwelijk werd ze prinses, maar kon de titel niet koppelen aan haar voornaam (= prinses Marie Christine), omdat ze niet geboren werd binnen de Britse koninklijke familie. Ze kreeg daarom de vrouwelijke variant van de titel van haar echtgenoot, inclusief zijn voornaam. 

Het koppel heeft een hechte band met de Queen en verschijnt al eens met senior (vooraanstaande voltijds werkende ) royals op publieke evenementen zoals Trooping the Colour. Wanneer gevraagd, voeren ze ook publieke taken uit in naam van de Queen. Ze krijgen daarvoor geen dotatie. Naast liefdadigheidswerk publiceerde de prinses al meerdere geschiedkundige non-fictie- en fictieboeken. 

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Hun huwelijk bijvoorbeeld veroorzaakte ophef. Michael huwde namelijk een rooms-katholieke en bovendien gescheiden vrouw wier vader een nazi-officier bleek. De prinses krijgt in bepaalde kringen de bijnaam princess posh (bekakt chique, red.) en lag in 2017 fel onder vuur omdat ze een blackamoor-broche droeg op een lunch in Buckingham Palace. Blackamoor-sieraden worden geassocieerd met de uitbuiting van zwarte mensen.  

Prinses Michael van Kent met de omstreden broche, met het hoofd van een zwarte slaaf.
©2017 Ben Stevens / i-Images

Maastricht past voor afgeslankte Koningsdag

Koningsdag wordt volgend jaar op 27 april gevierd in Eindhoven. Gedacht werd dat het zou plaatsvinden in Maastricht. Dit jaar werden de plannen voor Koningsdag al omgegooid door de coronapandemie. Koning Willem-Alexander zou zijn verjaardag vieren in Maastricht maar hield een toespraak thuis, vanuit paleis Huis ten Bosch. Koningsdag werd toen even "Woningsdag" onder het motto "apart en toch (digitaal) samen".

Ook in 2021 wordt het populaire evenement anders aangepakt. De koning en zijn gezin zullen afzakken naar Eindhoven, maar daarnaast wordt een digitaal programma uitgewerkt, afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen.

Wat in het vat zit, verzuurt niet

koning Willem-Alexander

Maastricht zag een afgeslankte versie niet zitten. Dat gebeurde in overleg met koning Willem-Alexander, verklapte de woordvoerder van de burgemeester van Maastricht aan NOS.  "De koning zei: "Wat in het vat zit, verzuurt niet", aldus de woordvoerder. Maastricht hoopt alvast de draad te kunnen oppikken als het opnieuw een gewone Koningsdag is met heel wat publiek.

HERBEKIJK hier ons Journaalitem over Koningsdag 2020 nog eens: 

Videospeler inladen...

Margrethe kiest voor Joachim met kerst - euh... waarom ?

Koningin Margrethe van Denemarken viert kerst dit jaar op kasteel Schackenborg in het zuiden van Jutland. Dat doet ze samen met het gezin van haar jongste zoon prins Joachim en zijn vrouw prinses Marie. Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary blijven in hoofdstad Kopenhagen. Zij brengen de feestdagen met hun kroost door op paleis Amalienborg.

Kasteel Schackenborg. (foto: det danske kongehus)

Margrethe (80) viert Kerstmis vaak in Marselisborg Slot in Aarhus. Het paleis zegt niet waarom de koningin afwijkt van deze traditie en kiest voor de voormalige woning van Joachim. Hij woonde er tot de zomer van 2014. Vorig jaar verhuisde Joachim voor een opleiding naar Parijs. Dit jaar keerde hij tijdelijk met zijn gezin naar Schackenborg terug, omdat een van zijn kinderen (prins Henrik) ziek was.

Joachim heeft een bewogen jaar achter de rug. Hij werd afgelopen zomer met spoed geopereerd voor een bloedklonter in de hersenen. Voor Margrethe wordt kerst een reünie, want ze heeft Joachim sinds de operatie niet gezien. De coronabeperkingen maakten dat moeilijk. Frederik trok een kleine drie weken na Joachims delicate ingreep wel even naar Frankrijk. Hier ziet u de broers samen aan het ontbijt tijdens dat ziekenbezoek:

Meest gelezen