Speelgoedwinkel Ingelberts in Aarschot kan rekenen op vaste klanten: "Advies via telefoon en een toogje voor de winkel" 

Over twee weken weken komen Sinterklaas en Zwarte Piet weer op bezoek. Kerstmis en Nieuwjaar moeten ook nog komen en lokale speelgoedwinkels doen rond deze periode van het jaar normaal gezien gouden zaken. Met de coronamaatregelen valt dat nu net anders. Veel van die winkels hebben namelijk geen webshop, maar toch vindt het speelgoed mits wat creativiteit z'n weg naar de klanten. Ook in Aarschot, bij speelgoedhandel Ingelberts.

In de Bogaardenstraat in Aarschot vind je de speelgoedwinkel van Ingelberts. "Het is hier een vrij grote winkel, zo'n 400 vierkante meter, en onze specialiteit zijn gezelschapspelletjes, we hebben de winkel al sinds eind 19de eeuw." zegt Orpha, de eigenares. "Maar we zijn vooral gespecialiseerd in het helpen van klanten met advies. Ze stellen een vraag en wij proberen dan het best mogelijke speelgoed voor de kinderen of volwassenen te vinden." Maar met de huidige coronamaatregelen is dat niet altijd even gemakkelijk: "Het is voor ons pijnlijk omdat we nu dat advies moeilijker kunnen geven", gaat Orpha verder. "We doen dat wel via de telefoon nadat mensen ons eerst een mail gestuurd hebben."

Bij de eerste lockdown hebben we speelgoed aan huis gebracht, maar dat was zo arbeidsintensief dat dat nu niet meer kan.

De speelgoedwinkel is dan wel dicht, net voor de winkel staat een soort toogje waar klanten de goederen kunnen afhalen: "We willen de mensen toch aangenaam ontvangen, en op het toogje hebben we een belletje gemonteerd. Na het ontsmetten van de handen gaan we de producten afhalen en plaatsen die dan op de toog." Het speelgoed kan dan meegenomen worden. De producten bij de mensen thuis brengen zit er niet in: "Bij de eerste lockdown hebben we dat wel gedaan, maar dat was zo arbeidsintensief dat dat nu niet meer kan." Gelukkig kan de speelgoedwinkel rekenen op vaste klanten: "We hebben heel veel vaste klanten, en die vinden het fantastisch dat ze nog kunnen langskomen", zegt Orpha.

Openen met beperkt publiek

Morgen komt het overlegcomité opnieuw samen en misschien mogen speelgoedwinkels, die tot niet-essentiële winkels behoren, opnieuw openen: "Voor de winkel zou het heel goed zijn, maar langs de andere kant zou ik ook liever hebben dat we een beperkt aantal mensen kunnen binnenlaten. Ik ben nog altijd op mijn hoede voor het virus. Daarom hebben we een ingang en een uitgang gemaakt", zegt Orpha nog.

Meest gelezen