Nieuwe stafchef Defensie: "Leger niet getraind voor coronacrisis, te weinig geïnvesteerd in medische component"

"Het leger was niet getraind om te reageren op de coronacrisis. Er lagen geen noodplannen klaar en in de medische component werd de voorbije jaren veel te weinig geïnvesteerd." Dat zegt de nieuwe stafchef van het leger, Michel Hofman. "Hulp aan de natie" is nochtans een belangrijke taak voor Defensie. “Toch hebben we aangetoond erg wendbaar te zijn, we springen bij waar we kunnen”. 

Admiraal Michel Hofman is sinds deze zomer benoemd tot stafchef, grote baas, van Defensie. Hij nam de fakkel over in volle coronacrisis. Defensie heeft de voorbije weken zo’n 130 aanvragen gekregen om bij te springen. “We verdelen onze inspanningen. Logistiek en in de zorgcentra." Wat de medische staf betreft “zitten we tegen onze limiet, maar het lukt”.

Volgens Hofman “is er de voorbije jaren te weinig aandacht gegaan naar de medische component”. Er lagen in mappen draaiboeken “maar we hebben eigenlijk nooit getraind voor een pandemie als deze”, zegt Hofman.

Bekijk hier het interview. De tekst gaat daaronder voort.

Videospeler inladen...

Samengevat: wat zei de nieuwe stafchef?

WERKING: De inspanningen wegen op Defensie. “Niet noodzakelijke trainingen zetten we on hold. Dat moet later worden ingehaald”, zegt de stafchef. “De mensen die op operaties gaan, krijgen wel de noodzakelijke training.”

BUDGET: “We moeten inderdaad 22 miljoen besparen dit jaar, maar het groeiritme naar 1.24% van het BNP houden we aan. Dit jaar kunnen we de facturen betalen, ik verwacht dat dat volgend jaar ook moet lukken. Dat is de belofte van de premier.”

PERSONEEL: “Er moeten betere lonen komen. Kinderen van vrienden van me werken in vergelijkbare functies in de privé, en verdienen gewoon beter dan onze beginners… En we moeten mensen dichter bij huis laten werken. Gemiddeld (!) legt een militair meer dan 50 km af naar zijn werkplek. Dat is veel meer dan het nationaal gemiddelde. Daarom bekijken we de uitbouw van Gavere, Koksijde, …”

Defensie investeert komende jaren zo'n 5 miljard in nieuw materieel

WATERHOOFD: “Ja, ik ken de kritiek dat er een ‘waterhoofd’ in Evere (het hoofdkwartier) is. En dat klopt eigenlijk. Ik ben voorstander van een vooropgestelde externe audit om onze processen en organisatie te herbekijken. Na 20 jaar is het tijd om de dingen eens te herbekijken.”

CULTUUR: “In mijn tijd was het ‘bevel is bevel’. Vandaag werkt dat niet meer bij jongeren. Er moet een andere cultuur komen als we jongeren willen aantrekken. Maar discipline in het leger zal altijd belangrijk blijven.”

BUITENLANDSE OPERATIES: “Dit blijft één van onze bestaansredenen. De wereld rond Europa is er niet veiliger op geworden. We hebben afspraken met partners zoals de NAVO en de EU. We moeten solidair blijven als klein land. Vandaag hoef ik niet te kiezen tussen ‘hulp aan de natie’ of de ‘buitenlandse operaties’. Het is een en-en-verhaal.”

Buitenlandse operaties of hulp in eigen land?

Meest gelezen