Stemming "1.000 Klassiekers" start morgen: 28 beiaardiers uit heel Vlaanderen spelen gelijktijdig "Bohemian rhapsody"

Zaterdag start de stemming van de "1000 Klassiekers" op Radio 2. 28 beiaardiers in heel Vlaanderen zullen om 13.30 uur tegelijkertijd de nummer 1 van vorig jaar spelen, "Bohemian rhapsody" van Queen. In de provincie Antwerpen zal het te horen zijn in Turnhout, Lier, Puurs, Mol en Mechelen. "Pop- en rocksongs zijn heel goed te spelen op een beiaard, als er maar melodie in zit", zegt beiaardier Koen Van Assche. "Maar "Bohemian rhapsody" is bijna klassieke muziek."

"Rapsodie is een term uit de klassieke muziek", vertelt Koen Van Assche. Hij is docent aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen en zal zaterdag ook meespelen. "De term komt uit de romantiek, de 19e eeuw. Het is een stuk dat uit verschillende delen bestaat en waarbij elk deel een andere stemming, een andere sfeer heeft." De hit van Queen gaat dan ook van een ballade over tot opera en snoeiharde gitaren. 

Het is voor Van Assche niet de eerste keer dat hij "Bohemian rhapsody" zal spelen op beiaard. "Tijdens de eerste lockdown hebben we met enkele collega's op verzoek gespeeld. Het was zowat het enige culturele evenement dat nog live kon plaatsvinden. Het was mooi weer, mensen konden de ramen openzetten of een wandeling maken en luisteren. Toen werd dus op een bepaald moment ook "Bohemian rhapsody" aangevraagd en ik was best blij dat iemand het vroeg."

De eerste keer dat ik zomaar uit het niets applaus hoorde, zonder dat ik echt een concert speelde, was - echt waar - na "Bohemian rhapsody"

Koen Van Assche - beiaardier

De bespelingen van de beiaard worden soms ook live gestreamd op het internet. "Dat wordt door - gek genoeg - duizenden mensen gevolgd." En ondanks dat ze hoog in een toren zitten, kunnen de beiaardiers toch reacties van hun publiek beneden oppikken. 

"Als we concerten spelen, zitten mensen vaak samen op een bepaalde plek om te luisteren en dan krijg je natuurlijk applaus. Maar de eerste keer dat ik een applaus hoorde, zonder dat ik een concert speelde, was na "Bohemian rhapsody". Ik zwans echt niet", lacht Van Assche. "Je hoort dan mensen van beneden roepen dat ze het goed vonden."

Morgen gaat hij "Bohemian rhapsody" zelfs drie keer spelen, op drie verschillende plaatsen. "Ik speel samen met de collega's om 13.30 uur in Lier, maar ook al om 10 uur in Turnhout en om 15 uur in Puurs." Om 13.30 uur is het ook te horen in Mechelen en Mol.

Meest gelezen