Mastercooks

Sterrenchef en tv-kok Guy Van Cauteren overleden: "Hij was de Jeroen Meus van zijn tijd"

Guy Van Cauteren uit Berlare is op 70-jarige leeftijd overleden.  Hij was jarenlang chef in sterrenrestaurant ’t Laurierblad en werd bij het grote publiek bekend als tv-kok. Sinds begin dit jaar had Van Cauteren ernstige gezondheidsproblemen, hij overleed thuis in Knokke. 

Guy Van Cauteren is een grote naam in de Belgische culinaire wereld. Hij groeide op in het landelijke Berlare, in Oost-Vlaanderen, als zoon van een beenhouwer. Het was naast de ouderlijke beenhouwerij dat Guy het restaurant ’t Laurierblad opende in 1979.

In de jaren 80 haalde hij daar twee Michelinsterren binnen.  Het restaurant én de man werden een begrip in de regio. In 1993 haalde hij ook brons in de Bocusewedstrijd, en sindsdien groeide zijn bekendheid. Hij schreef enkele kookboeken en was een van de eerste tv-koks, onder anderen met Herwig Van Hove in het programma "Krokant".  

HERBEKIJK hieronder hoe Guy Van Cauteren vertelt hoe hij begon en gedreven aan de slag gaat in "In de keuken", een programma van Canvas en Woestijnvis met Wim Opbrouck. 

Videospeler inladen...

Warme reacties uit culinaire wereld: "Ik verlies een vriend"

Uit de hele culinaire wereld komen er reacties op de dood van Van Cauteren. Kok Michaël Vrijmoed uit Gent leerde de stiel van de bekende chef en noemt hem ook persoonlijke vriend. 

Guy trok mij mee in zijn passie voor koken, en leerde mij met gevoel koken
Sterrenchef Michaël Vrijmoed

“Guy was iemand voor wie ik heel veel bewondering en respect had. Hij beheerste de stiel tot in de puntjes, en ik had het geluk dat van hem te leren. Ik heb altijd graag met hem samengewerkt, hoewel hij soms streng kon zijn. Ik was 20 toen ik bij hem ging werken, en ik besefte dat ik nog niet veel wist en kon. Guy trok mij mee met zijn passie en kennis. Hij heeft mij leren koken op gevoel, en leerde ons goed proeven. Zowel ik als collega’s konden hem een vriend noemen. Dinsdag zijn we met die hechte groep nog afscheid gaan nemen van Guy. We waren blij dat we hem nog eens konden zien en spreken. Het was een mooi afscheidsmoment. Een groot man verlaat ons." 

Ook Danny Horseele, van restaurant Horseele in de Gentse Ghelamco-arena, reageert aangeslagen. Horseele had een nauwe band met Van Cauteren. De vriendschap werd nog intenser toen Van Cauteren met pensioen ging en naar Knokke verhuisde, dicht bij de woonplaats van Horseele. 

Guy was een klasbak in de keuken. Ik verlies een goede vriend

Sterrenchef Danny Horseele

“Ik beschouwde Guy als een heel goede vriend. We kwamen elkaar tegen op de fiets, of in de winkel. We waren ook lotgenoten, want we zijn beiden redelijk ziek geweest. Zijn overlijden is veel te vroeg, 70 jaar is veel te jong. Hij laat een leemte achter, want Guy was een voorbeeld, en heeft veel betekend voor veel mensen. Hij hoorde tot de absolute top in de culinaire wereld. Hij gaf opleiding aan jonge koks die nu zelf aan de top staan. Hij was een van de eerste tv-koks en zette koken in het algemeen, en zijn eigen bereidingen mee op de kaart. Hij was eigenlijk de man van een "Dagelijks Kost" avant la lettre. Hij was een sympathieke, joviale man, die goed kon luisteren, die goed gedreven was. Ik verlies een goede vriend."

Toenmalige prinses Máxima in zijn hotel

Van Cauteren gooide ook buiten de culinaire wereld hoge ogen. Zelfs royals kwamen er langs. Zeker toen Van Cauteren later ook een hotel, opende. Daar ontving hij de Nederlandse koningin Máxima, toen ze nog prinses was. Ze verbleef er op haar vrijgezellenweekend.

In 2013 sloot Van Cauteren zijn restaurant, en stopte hij als kok om meer te genieten van zijn vrije tijd en familie. Hij genoot van zijn pensioen aan de Belgische kust, in Knokke. Sinds begin dit jaar kampte de kok met ernstige gezondheidsproblemen. Hij werd 70 jaar. Zijn zus Lieve is gemeenteraadslid in Berlare en de moeder van wielrenners Oliver en Lawrence Naesen.

Meest gelezen