Alinda Van der Cruysen met haar advocaten

Na 30 jaar dan toch een dader: achternicht van gruwelijk omgebracht bejaard koppel krijgt 15 jaar cel

In Leuven heeft het hof van assisen de 47-jarige Alinda Van der Cruysen schuldig verklaard voor de lugubere moord op het bejaarde koppel Jeanne Jacobs en Jules Bogaerts in 1991. Ze is veroordeeld tot 15 jaar cel. Van der Cruysen is de achternicht van het vermoorde koppel. Meer dan twee decennia lang was er geen enkel spoor naar de dader, tot een bebloede jeansbroek 5 jaar geleden richting Van der Cruysen wees.

Heeft Van der Cruysen het bejaarde koppel Jules en Jeanne dertig jaar geleden vermoord? De afgelopen week heeft de 12-koppige assisenjury geluisterd naar getuigen, experten en advocaten. Vandaag was het aan de jury zelf. Zij moesten antwoord geven op 4 vragen. 

  • Is Alinda Van der Cruysen schuldig aan doodslag op Jules Bogaerts?
  • Zo ja, gebeurde de doodslag op Jules Bogaerts met voorbedachte rade (en was het dus moord)?
  • Is Alinda Van der Cruysen schuldig aan doodslag op Jeannette Jacobs? 
  • Zo ja, gebeurde de doodslag op Jeannette Jacobs met voorbedachte rade (en was het dus moord)?

Acht uur lang boog de volksjury zich vandaag over de vragen. En het antwoord is ja. Van der Cruysen is schuldig aan de moord op Jules Bogaerts en Jeanne Jacobs, oordeelt het hof. Al was het wel een nipte ja: zeven juryleden stemden "ja" op de schuldvraag, vijf hielden het bij "nee". Bij zo'n uitzonderlijk nipte meerderheid geven de drie beroepsrechters de doorslag.

"Haar alibi kon niet overtuigen", klinkt het bij de voorzitter. Volgens Van der Cruysen was haar DNA op de bebloede broek te verklaren doordat ze die broek even voor de feiten gepast had. "Maar dat verhaal is niet aannemelijk", haalde de voorzitter het onderuit. "Bovendien is haar psychologisch profiel niet onverenigbaar met de feiten." Zelfs al waren er meerdere daders, blijft Van der Cruysen schuldig, zegt het hof. "Ze heeft er minstens aan meegewerkt. Er was sprake van een duidelijk plan."

Ze heeft er minstens aan meegewerkt. Er was sprake van een duidelijk plan

Voorzitter assisenhof

Na het oordeel van de jury ging het hof opnieuw in beraad, nu over de strafmaat. Rond tien uur 's avonds was het proces dan helemaal afgelopen: Alinda Van der Cruysen is veroordeeld tot 15 jaar opsluiting voor de dubbele moord. Het Openbaar Ministerie had 25 jaar cel gevraagd: "Levenslang zou zeker verdiend zijn, maar we zijn nu eenmaal 29 jaar verder. Ze heeft aangetoond dat ze kon functioneren in de maatschappij. U moet een weegschaal hanteren, en geen voorhamer. Maar ze blijft zwijgen over hoe het bloed nu op haar broek gespat is. Misschien houdt ze door te zwijgen nog andere daders een hand boven het hoofd. Ook dat is haar verantwoordelijkheid. Een celstraf van 25 jaar zou een rechtvaardig oordeel zijn."

Een celstraf van 25 jaar zou een rechtvaardig oordeel zijn

De openbare aanklager tijdens zijn pleidooi over de strafmaat

Haar advocaat vroeg het hof om "mild" te zijn. "Geef haar een straf met toekomst. Ze is geen probleem voor de maatschappij. Ze mag mijn buurvrouw worden, ik zal er geen minuut van wakker liggen. U heeft geoordeeld dat ze de feiten gepleegd heeft, daar leg ik mij bij neer. Maar hou rekening met haar gezondheid, met het feit dat er geen drugsproblematiek meer is en dat ze een moeilijke relatie met haar vader had."

Geef haar een straf met toekomst

Advocaat Alinda Van der Cruysen

Van der Cruysen hield tot laatste moment haar onschuld vol

Het laatste woord voor de jury om 10 uur vanmorgen in beraad ging, was voor de beschuldigde zelf. Van der Cruysen bleef ontkennen en hield het kort. "Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen, alles is afgelopen week al gezegd", zei ze. "Ik heb een moeilijke en bewogen jeugd gehad, maar ik ben niet de persoon die een moord pleegde op twee lieve mensen die geen vlieg kwaad doen." 

Ik ben niet de persoon die een moord pleegde op twee lieve mensen

Alina Van der Cruysen

Jeanne en Jules werden in 1991 vermoord teruggevonden in hun huis in Tienen. Ze waren met messteken om het leven gebracht en hadden verschillende breuken en kneuzingen. Toen de politie het huis binnenging zat er in de buik van Jeanne nog een moordwapen, een beenhouwersmes. In de dagen na de moord vond de politie bebloede kledingsstukken terug op verschillende plekken in Tienen, waaronder een jeansbroek met daarop het bloed van Jules. 

Maar het duurde nog tot 2016 voor dat bewijsstuk ook resultaat opleverde. Het DNA dat op de broek werd aangetroffen, werd vergeleken met verschillende stalen, en er was een match met het DNA van Van der Cruysen Het overtuigde het parket ervan dat Van der Cruysen de broek droeg en de moorden pleegde. Maar Van der Cruysen, die op het moment van de feiten 18 jaar was, ontkent tot op vandaag. Volgens haar was de broek al even niet meer in haar bezit. Ze had zich omgekleed toen ze met haar oom Guy op bezoek ging bij Jeanne en Jules.

Tweede dader?

Hoe breng je op je eentje een koppel met geweld om het leven? Die vraag leek de afgelopen weken op het assisenprecies hèt grote vraagteken. De advocaten van Van der Cruysen pleitten dat de daders met twee waren, Jeanne had zich duidelijk verzet tegen haar dood. Ook opmerkelijk: het DNA van Van der Cruysen werd nooit teruggevonden op het moordwapen. 

Van der Cruysen stond tijdens het proces alleen terecht, maar ook de procureur gaf toe dat er mogelijk ook een tweede dader was. Hij is niet zeker of ze de tweede dader ooit met zekerheid zullen kunnen identificeren. “Is de waarheid hier in de rechtszaal aan het licht gekomen? "Absoluut", zei de openbaar aanklager eerder deze week. "Maar weten we nu alles van wat er gebeurd is? Dat denk ik niet." Nadat de jury besliste over de schuldvraag gaf de voorzitter een korte argumentatie, ook hij had over die tweede dader. "Het feit dat de dader niet alleen heeft gehandeld doet niet af aan de vaststelling dat ze schuldig is", besloot hij. 

Weten we nu alles wat er gebeurd is? Ik denk het niet

De openbaar aanklager tijdens het assisenproces

Meest gelezen