Radio 2

Vogelgriep uitgebroken in pluimveebedrijf in Menen

Er is vogelgriep uitgebroken in het vleeskippenbedrijf De Brugpoort in Menen. Dat zeggen de Boerenbond en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het is nog niet duidelijk hoeveel besmette kippen er juist zijn, maar alle dieren zijn gisteren al vernietigd.

Over hoeveel besmettingen het specifiek gaat, is nog onduidelijk, maar het FAVV spreekt van een "besmettingshaard". In de omgeving van het vleeskippenbedrijf gelden er vanaf nu ook maatregelen. "Er is een beschermingsgebied met een straal van 3 kilometer rond het bedrijf ingesteld. Er is ook een toezichtsgebied ingesteld van 10 kilometer rond het bedrijf. Het verschil tussen beide is dat in het beschermingsgebied alle houders van pluimvee, zowel professioneel als particulier, een inventaris moeten binnenbrengen binnen de 48 uur aan het stadsbestuur. Voor de 10 kilometer is dat binnen de 72 uur”, zegt burgemeester Eddy Lust (Open VLD).

Er mogen ook geen eieren die bedoeld waren om te verkopen, uitgevoerd worden. Ook het vervoer van pluimveevlees vanuit slachthuizen, snijhuizen en koelhuizen is niet langer toegelaten.

Gezond verstand gebruiken

2 weken geleden werd er al vogelgriep vastgesteld bij 3 wilde vogels in een vogelopvangcentrum in Oostende. Daarom geldt in heel het land een ophokplicht, ook voor particulieren. Het was toen 3 jaar geleden dat er nog vogelgriep in ons land ontdekt werd. Vorige week was er sprake van 10 bevestigde gevallen in ons land. 

Ondertussen roept Natuurpunt op om voorzichtig te zijn met het voederen van tuinvogels, om de verspreiding van het vogelgriepvirus te beperken. "Gebruik je gezond verstand: als je pluimvee hebt, vermijd dan om grote aantallen vogels te lokken", zegt vogelexpert Gerald Driessens. 

Meest gelezen