BELGA

Alle winkels weer open? Onder welke voorwaarden? En wat met kerst? Hierover hakt Overlegcomité vandaag knopen door

Het Overlegcomité komt vanmiddag samen om de huidige coronamaatregelen te evalueren. De hamvraag: waar zien onze politieke leiders ruimte voor versoepelingen? Wellicht mogen de niet-essentiële winkels woensdag weer de deuren openen. Wat er met Kerstmis kan, is nog onduidelijk. Een overzicht van wat er vanmiddag op tafel ligt.

Om 13 uur komt het Overlegcomité samen over de nieuwe coronamaatregelen. Daarna volgt er een persconferentie, al is het nog niet duidelijk hoe laat die zal plaatsvinden. Mis niets via onze site en app. Die laatste kan je downloaden in de Play Store of de App Store

Winkels

Laten we meteen beginnen met de hoofdschotel: de niet-essentiële winkels. Die zijn sinds 2 november gesloten en zouden dat in principe tot en met zondag 13 december blijven. Maar wellicht zullen ze op 2 december, komende woensdag, na een maand sluiting weer het bordje “Open” voor het venster mogen hangen.

In de aanloop naar het Overlegcomité hadden de ondernemers- en handelsfederaties deze week de druk opgevoerd. En de politiek lijkt dat verzoek in te willigen, ook omdat de virologen er geen grote graten meer in zien. 

Twee voorwaarden

De wetenschappers schoven wel twee strikte voorwaarden naar voren: het aantal bezoekers per winkel moet beperkt blijven, bijvoorbeeld door te winkelen op afspraak, en er moet gekeken worden hoe de drukte in de winkelstraten vermeden kan worden

Het voorstel om te winkelen op afspraak zal het waarschijnlijk niet halen. Om het aantal klanten dat tegelijk in een winkel komt te beperken, zal het winkelen waarschijnlijk weer beperkt worden in de tijd, tot een half uur per winkel.

Net als na de vorige lockdown zit er ook weer een beperking aan te komen qua aantal klanten per winkel: toen was dat 1 klant per 10 vierkante meter, misschien wordt dat nu nog strenger. 

Waarom woensdag?

Door de winkels komende week weer te openen, verkleint de kans op een shopping-rush. Mensen hebben nu namelijk nog vier weken de tijd om hun kerstaankopen te doen. Als de heropening uitgesteld zou worden tot 14 december, zou dat veel volk tegelijk op de been kunnen brengen. 

Daarnaast wordt er bewust voor een woensdag gekozen, ook om de drukte in de winkelstraten vermijden. Herinner u de drukte die we zagen in het weekend voor de lockdown inging. 

Eenrichtingsverkeer

Door de opening niet meteen te laten ingaan, krijgen de winkeliers en de lokale besturen ook nog even de tijd om zich voor te bereiden. 

Om de drukte in de winkelstraten te vermijden, moet er namelijk nog een en ander gebeuren: zoals na de eerste lockdown zullen drukke winkelstraten waarschijnlijk weer eenrichtingsverkeer krijgen en komen er stewards om het winkelende volkje in goed banen te leiden.

Kappers

Wie ‘s ochtends goed in de spiegel kijkt, mist ze mogelijk ook al: de contactberoepen, zoals de kapper en de schoonheidsspecialisten. Ook zij moeten sinds begin deze maand de deuren gesloten houden.

De kappers zelf sturen aan op een heropening, maar het is weinig waarschijnlijk dat het Overlegcomité hierop zal ingaan

Net als de horeca-uitbaters zullen de contactberoepen waarschijnlijk moeten wachten tot na Nieuwjaar, wanneer het Overlegcomité opnieuw samenkomt en de cijfers hopelijk fors gezakt zijn.

Kerstmis

Pixabay

Waar de verschillende partijen het eens zijn over het heropenen van de winkels, lopen de meningen over de feestdagen uiteen. CD&V, de groenen, PS, MR en de N-VA hebben er de afgelopen dagen voor gepleit om toch een kleine opening te maken, zodat we een beperkt aantal extra mensen op bezoek zouden kunnen krijgen op de feestdagen. 

Maar premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) hebben al verschillende malen duidelijk gemaakt dat we ons hierover niet te veel illusies moeten maken. Ze volgen hierin de virologen, die het nog veel te vroeg vinden - en de cijfers nog veel te slecht - om de teugels al te veel te vieren.

Kerstmis leidt dus tot tweespalt in het Overlegcomité. De druk op De Croo en Vandenbroucke, die een derde golf vrezen, wordt stevig opgevoerd. Zo wil PS-voorzitter Di Rupo dat er een duidelijk gebaar komt  om Kerstmis uitgebreider te vieren en wil hij de avondklok afzwakken of afschaffen zelfs voor de nacht van 24 op 25 december.

"Coronaschakelaar"

© Image Source, all rights reserved.

Tot slot zal ook de herziene versie van de coronabarometer worden voorgelegd. Dat heeft minister Vandenbroucke dinsdag al bevestigd in de Kamer. 

Die barometer ligt al even stof te vergaren. Bedoeling was dat aan verschillende alarmniveaus op basis van drempelwaarden in de ziekenhuizen heel concrete maatregelen zouden worden gekoppeld. 

Van vier niveaus is niet langer sprake, wel van een eenvoudigere benadering met twee mogelijkheden: een "coronaschakelaar". De eerste mogelijkheid richt zich op het uit de coronastorm raken. De tweede is bedoeld om te voorkomen dat we opnieuw in een storm terechtkomen.

Bekijk hieronder enkele reportages hierover in "Het Journaal."

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen