VUB-rector Caroline Pauwels: "Het is van levensbelang dat we Ahmadreza Djalali in de aandacht houden"

VUB-rector Caroline Pauwels roept op tot internationale bemiddeling met Iran nadat gisteren bekend was geraakt dat de Iraans-Zweedse arts Ahmadreza Djalali dreigt geëxecuteerd te worden. Djalali is gastdocent bij de VUB en werd in 2016 zonder eerlijk proces ter dood veroordeeld in Iran op beschuldiging van spionage. "Zolang hij in leven is, hebben wij de plicht om actie te ondernemen", zegt rector Pauwels in De Ochtend op Radio 1.

Gisterochtend heeft de ter dood veroordeelde Djalali zijn vrouw, Vida Mehrannia, gebeld om afscheid te nemen. Hij zou in isolatie worden geplaatst in een gevangenis in de Iraanse stad Karaj. Dat wordt vaak gezien als de laatste stap voor een gevangene geëxecuteerd wordt. De executie zou binnen de week kunnen plaatsvinden. VUB-rector Caroline Pauwels benadrukt in "De Ochtend" het belang van internationale onderhandelingen met Iran in de hoop Djalali te redden. 

De spoedarts zit sinds 2016 in de cel in Iran, nadat hij tijdens een werkbezoek beschuldigd werd van spionage en medeplichtigheid aan de dood van twee Iraanse nucleaire experts. Na een schijnproces werd hij ter dood veroordeeld. Internationale inspanningen voor zijn onmiddellijke vrijlating, waaronder een statement van de Verenigde Naties, leverden tot nu toe niets op.

Het nieuws dat zijn executie reëel zou worden, hakt er hard in op onze universiteit

"Het nieuws dat zijn executie reëel zou worden, hakt er hard in op onze universiteit", vertelt Caroline Pauwels. "Vooral bij directe collega's als Gerlant Van Berlaer, met wie hij al veel samenwerkte en vrienden is geworden, leidt het tot grote onrust." 

Gerlant Van Berlaer, collega en spoedarts in het UZ Brussel, belde met de vrouw van Djalali: "Ze houdt zich heel sterk, maar toen ze me gisteren belde, brak haar stem. Het is niet de eerste keer dat zijn leven aan een zijden draadje hangt, maar nu is het echt serieus. Zijn advocaat heeft schriftelijke bevestiging gekregen dat zijn executie zal plaatsvinden. Er wordt van dagen gesproken", zegt Van Berlaer.

"Nood aan internationale bemiddeling"

"Als universiteit doen we twee dingen", stelt Caroline Pauwels "Aan de ene kant is er de mobilisatiecampagne van Amnesty International via sociale media die oproept om brieven te schrijven aan de Iraanse ambassadeur. Aan de andere kant voeren we gesprekken met beleidsmakers. We hebben de voorbije jaren al veel steun gehad van de Belgische en Vlaamse regering, die via hun diplomatie Djalali proberen te bevrijden. Toch moeten we nu meer inzetten op Europese en internationale bemiddeling. Via publieke mobilisatie en politieke onderhandeling hopen we dat er marges blijven. Zolang hij in leven is, hebben wij de plicht om actie te ondernemen."

 

Via publieke mobilisatie en politieke onderhandeling hopen we dat er marges blijven

Samen met de VUB roepen ook de andere rectoren van de Vlaamse universiteiten de Vlaamse, Belgische en Europese overheden op om maximale druk uit te oefenen op de Iraanse overheid en aan te dringen op een onmiddellijke stopzetting van de executieplannen. Al op 26 april 2018 zette de Vlaamse universiteiten alle nieuwe academische samenwerkingen met Iran stop.

Het Vlaams Parlement keurde gisteren een resolutie goed waarin het zich verzet tegen de terdoodveroordeling van Djalali. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) zijn ook bezig met de zaak.

Minister Wilmès heeft Iran opnieuw gevraagd om de executie van Djalali niet uit te voeren. Volgens haar hebben de zus van de professor en diens advocaat onze ambassadeur in Iran verteld dat de vrees voor een executie nu echt reëel is. 

In de Kamer vroeg Darya Safai (N-VA) aan minister Wilmès om niet te zwichten voor mogelijke druk van Iran naar aanleiding van het proces tegen drie Iraniërs die in 2018 een bomaanslag wilden plegen op een bijeenkomst in Frankrijk van de Iraanse oppositie. Die aanslag werd verijdeld in ons land.

"Het is moeilijk om de beweegredenen van Iran in te schatten. Iran gebruikt al jarenlang gijzelaars als een instrument van buitenlands beleid. Het is misschien niet toevallig dat het proces van een Iraanse diplomaat morgen start. Anderzijds zijn die gevallen niet alleen ingegeven door geopolitiek, maar ook door nationale overwegingen. We weten dat het regime in Iran zelf veel interne conflicten heeft. Iran wil misschien met de doodstraf intern macht vertonen", legt Anne Verhelst, onderzoeker internationaal recht van de KU Leuven uit in "Terzake".

Bekijk hier het gesprek met Anne Verhelst uit "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Voor ‘Cities for Life – Steden tegen de doodstraf’ zullen op maandag 30 november 2020 op verschillende plaatsen in de wereld gebouwen symbolisch worden uitgelicht. In België zal het Europees Parlement verlicht worden. Ook de steden Antwerpen, Ieper, Zottegem, Mechelen en Brugge nemen deel. Dit jaar staat de actie volledig in het teken van Djalali.

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over de zaak-Djalali:

Videospeler inladen...

Meest gelezen