fotografie peter Hilz (C)

Vlaamse steden en gemeenten: "Polarisering stijgt in 3 op de 5 gemeenten"

Bijna 6 op de 10 Vlaamse steden en gemeenten merken polarisering op, scherpe tegenstellingen tussen inwoners of groepen. Dat staat in een rapport van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. De sociale media zijn de boosdoener, zo klinkt het.

Polarisering, zeg maar de tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen en ideologische kampen, is van alle tijden, maar het lijkt er niet op te beteren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). Een rondvraag bij de stads- en gemeentebesturen toont aan dat de polarisering in twee jaar tijd met wel 15 procent is toegenomen. En zowat 3 op de 5 gemeenten (58 procent om precies te zijn) zegt ermee te worstelen.

"Polarisering, dat neemt verschillende vormen aan. Dat kan gaan om acties van dierenrechtenactivisten, maar ook om conflicten die ontstaan na discussies over buitenlandse politiek of culturele verschillen die met afkomst te maken hebben. De inplanting van een nieuw asielcentrum bijvoorbeeld kan ook tot heen-en-weer-discussies leiden. En nu, in de coronapandemie, zien we zelfs polarisering over coronamaatregelen of over het coronavaccin", zegt Nathalie Debast van het VVSG.

Mensen praten niet met elkaar, ze uiten hun frustraties op sociale media en dan krijg je wij-zij-discussies

Nathalie Debast, VVSG

Hoe komt dat toch? Volgens het VVSG zijn sociale media (zoals Facebook en Twitter) de boosdoeners. "Mensen zeggen of schrijven maar wat, ze praten niet meer met elkaar, de nuance verdwijnt en frustraties worden extra geuit. Zo versterk je nog eens tegenstellingen. En de coronapandemie versterkt de signalen nog. Dan krijg je gesprekken en verwijten van 'wij' en 'zij'. Vaak heb je conflicten tussen islamistische groeperingen en aan de andere kant dan extreem-rechtse of anti-islambewegingen. Maar polarisering zie je dus ook wel in een andere context. Gemeenten weten vaak niet hoe ermee om te gaan."

Volgens het VVSG dreigt het soms te escaleren: "Op sociale media lees je vaak bedreigingen en haatspraak. Niet dat dat vaak leidt tot effectief geweld, gelukkig maar,  maar het is duidelijk dat alle overheden, zowel lokale als Vlaamse en federale dat moeten aanpakken", meent Debast. En nog: "Het is geen louter grootstedelijke problematiek. Polarisering komt overal voor, in de grote steden, maar ook in de kleine gemeenten."

Meest gelezen