De rechtszaal in Antwerpen

Iraanse diplomaat achter verijdelde bomaanslag in Frankrijk riskeert 20 jaar cel, Iraans-Belgisch koppel 18 jaar

De voormalige Iraanse diplomaat Assadollah A. riskeert een celstraf van 20 jaar voor zijn betrokkenheid bij de verijdelde aanslag op een massabijeenkomst van de Iraanse oppositie in juni 2018. Hij spoorde een Iraans-Belgisch koppel aan om de aanslag te plegen. Het koppel riskeert 18 jaar cel, een vierde betrokkene 15 jaar.

In Antwerpen is vandaag het proces van start gegaan tegen de vier Iraniërs die beschuldigd worden van een verijdelde terreuraanslag op een massabijeenkomst van de Iraanse oppositie in Villepinte, een gemeente ten noordoosten van Parijs. De vier beklaagden worden vervolgd voor poging tot terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, namelijk het Iraanse ministerie voor Inlichtingen en Veiligheid. Uit een onderzoek van Staatsveiligheid blijkt namelijk dat Iran rechtstreeks verantwoordelijk is voor de verijdelde aanslag. 

Koppel op weg naar de aanslag in de boeien

De Belgische veiligheidsdiensten komen het Belgisch-Iraanse koppel uit Wilrijk Amir S. en Nasimeh N. op het spoor op 25 juni 2018. Drie dagen later ontmoet het koppel de Iraanse diplomaat Assadollah A. in Luxemburg. Het is tijdens die ontmoeting dat Assadollah A. het koppel waarschijnlijk voorziet van de bom en een enveloppe met 18.000 euro cash. 

Op 30 juni 2018 kan de politie het koppel in de boeien slaan in Sint-Pieters-Woluwe. Het tweetal is op dat moment op weg naar Villepinte, een gemeente ten noordoosten van Parijs, waar het een aanslag wil plegen op een grote conferentie van de Iraanse oppositie, met twintigduizend aanwezigen. In de tas van Nasimeh N. vindt de politie 500 gram springstof en een ontstekingsmechanisme, alsook het geld. Op de conferentie in Villepinte kan de politie nog een vierde betrokkene, Merhad A., arresteren. Een dag later wordt Assadollah A. in Frankfurt opgepakt. Hij was bij zijn arrestatie al drie jaar diplomaat op de Iraanse ambassade in Wenen. Oostenrijk trok zijn accreditatie meteen in.

De federale magistraat heeft nu de maximumstraf van twintig jaar cel gevorderd voor de Iraanse diplomaat Assadollah A. Voor uitvoerders Amir S. en zijn vrouw Nasimeh N. wordt achttien jaar cel geëist en voor de vierde betrokkene, Merhad A., vijftien jaar. Voor het trio vraagt de magistraat ook het verlies van hun Belgische nationaliteit.

De start van het proces tegen de vier Iraniërs die beschuldigd worden van een verijdelde terreuraanslag op een massabijeenkomst van de Iraanse oppositie in Villepinte
AFP or licensors

Meest gelezen