6.000 nieuwe bomen geplant in Puurs-Sint-Amands volgens speciale methode: "Binnen 20 à 30 jaar al een matuur ecosysteem"

In Puurs-Sint-Amands zijn vandaag 6.000 nieuwe boompjes geplant volgens een speciale Japanse methode. De zogenoemde "Miyawaki-methode" zal ervoor zorgen dat de bomen sneller groeien en meer CO2 opnemen. Zo komt er snel meer groen en biodiversiteit op de site van het bedrijfsterrein Puurs Logistics Center. "De verwachting is dat we binnen 20 à 30 jaar al tot een matuur ecosysteem komen. Zoiets duurt normaal 100 jaar", zegt Philippe Van der Bleken, CEO van bedrijf Goodman in Europa.

In Puurst-Sint-Amands is vandaag een stuk bos bijgeplant. Het gaat om 6.000 nieuwe boompjes op de terreinen van het Puurs Logistics Center, de plek waar het bedrijf Goodman magazijnruime verhuurt. Het bedrijf wil met het pilootproject zorgen voor meer groen en een betere biodiversiteit. Dat zou bijdragen aan het welzijn van de medewerkers. 

"Miyawaki"-methode

Voor het planten van de boompjes is een speciale techniek gebruikt: de "Miyawaki"-methode. "Het principe is gebaseerd op het onderzoek van de Japanse professor Miyawaki. Hij heeft ontdekt dat wanneer je bomen heel dicht tegen elkaar aanplant op een ondergrond die goed is voorbereid, je een symbiose krijgt. Daardoor groeien de bomen veel sneller en heb je een veel betere opname van CO2", legt Philippe Van der Bleken van Goodman uit. 

Wanneer je bomen dicht tegen elkaar aanplant op een goede ondergrond, groeien ze veel sneller en nemen ze meer CO2 op

Philippe Van der Bleken

In totaal is het bos ongeveer even groot als 10 tennisvelden, en met de aanplant van de nieuwe bomen zal er een nieuw minibos ontstaan. Het minibos is een mix van zo'n 29 inheemse boomsoorten. "De verwachting is dat we zo binnen 20 à 30 jaar tot een matuur ecosysteem komen. Dat zou bij een conventionele aanplant meer dan 100 jaar duren." Het is daarbij niet de bedoeling dat er in het nieuwe bos meteen gewandeld zal kunnen worden. 

Inzetten op innovatie en natuur

De "Miyawaki"-methode staat nog in haar kinderschoenen. Voorlopig zijn er in België zo'n 20 andere locaties waar dezelfde aanplantingsmethode werd gebruikt. Burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) is alvast enthousiast. "Dit project bewijst dat we absoluut moeten inzetten op innovatie. We kunnen de klimaatuitdaging pas succesvol aangaan wanneer we geloven in innovatie en investeren in natuur. Hier gaan die twee zaken samen. Dat is fantastisch."   

Meest gelezen