Ruben Kelchtermans uit Peer dook in de familiearchieven: "Mijn nonkels hadden een voetbalploeg die volledig uit broers bestond"  

Ruben Kelchtermans uit Peer heeft voor zijn studies verhalen van zijn vader en zijn 12 ooms verzameld. Dat er alleen maar jongens in de familie waren, is best opvallend. Normaal zien de 9 overgebleven broers elkaar elke week, maar door corona zijn ze moeten overschakelen op Zoom. "Ze vinden het belangrijk om elkaar te blijven zien, want ze hebben een onverbreekbare band", zegt Ruben.

De familie Kelchtermans uit Wauberg in Peer is een echte jongensfamilie. Met 13 jongens waren ze. Nu leven er nog 9. "Wij zijn een atypische familie, maar we hangen heel sterk samen", vertelt Ruben Kelchtermans. "Dat vind ik toch wel een mooi signaal in deze moeilijke tijden. Daarom wilde ik ons familieverhaal graag delen met de buitenwereld."

Normaal komen de ooms van Ruben elke zondagavond samen in het ouderlijke huis, maar door corona kan dat niet. "We proberen dat op te vangen via Zoom, maar dat is toch niet hetzelfde", gaat Ruben verder. "Mijn nonkels missen elkaar wel. Ze vinden het belangrijk om elkaar nog eens te zien, ook al is dat digitaal."

Misschien doet de familienaam Kelchtermans wel een belletje rinkelen, want een van de broers was burgemeester en zelfs minister. "Theo Kelchtermans is jarenlang burgemeester van Peer geweest en ook nog minister in de Vlaamse regering. Hij heeft toch wel zijn stempel gedrukt op het politieke landschap."

Eigen voetbalploeg

Opvallend is dat de familie alleen maar uit jongens bestaat. Normaal was er zelfs nog een veertiende broer, maar die stierf nog voor hij geboren kon worden. Omdat ze met zoveel waren, hadden de broers zelfs een eigen voetbalploeg. "Eind jaren 60, begin jaren 70 hebben ze die opgericht, met dus alleen maar broers. Zij speelden jaarlijks een aantal wedstrijden. "De Mikken" werden ze genoemd, een verwijzing naar een persoon met een welgevormd achterwerk of naar een verzetsstrijder. Nadien hebben de neven en aangetrouwde neven die traditie voortgezet."

Meest gelezen