Het waterkanon werd nog niet effectief gebruikt

Onrust in Anderlecht na nieuwe manifestatie voor omgekomen Adil: auto in brand gestoken, 80 betogers opgepakt

In de Brusselse gemeente Anderlecht was het vanmiddag opnieuw erg onrustig. In de buurt van het gemeentehuis kwamen mensen samen. Er werd een auto in brand gestoken en een kleine honderd betogers werden aangehouden. Ook gisteravond was het er al onrustig, nadat bekend was geraakt dat het parket van Brussel de politieagenten die Adil aanreden niet gaat vervolgen.

Het dodelijk ongeval dat de betogers aanklagen, gebeurde in april in Anderlecht. De 19-jarige jongen Adil kwam toen om het leven toen hij op een scooter op de vlucht was voor een coronacontrole. 

Vanmiddag kwam er een honderdtal jongeren op straat om 'gerechtigheid' te vragen voor Adil.  Het protest begon vreedzaam, maar al snel kwam de politie massaal ter plaatse, bevestigt onze reporter daar Mattias Tuyls: "De betogers aan het gemeentehuis van Anderlecht, werden enkele honderden meters verder in de Van Lintstraat al ingesloten door de politie. Het waterkanon is erbij gehaald, maar het is nog niet ingezet. Wel worden tientallen manifestanten opgepakt en weggevoerd."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Volgens burgemeester Fabrice Cumps (PS) moest er ingegrepen worden. "Anarchistische groeperingen hebben de betoging gekaapt. Dat betreur ik ten zeerste", aldus Cumps in een korte reactie aan BRUZZ. Om 15.00 uur was de betoging helemaal uit elkaar gedreven. De politie heeft ongeveer 80 personen administratief gearresteerd, het is niet duidelijk of alle demonstranten er met dezelfde motivatie waren. "Het gaat om een groep anarchisten", zegt ook politiewoordvoerder Laziza Sadik van zone Zuid. "Of zo stellen ze zich althans toch voor."

Het blijft wel nog onrustig in de straten rond het Raadsplein. Zo is er een auto in brand gestoken in de Rossinistraat.  Mattias Tuyls: "De brandweer was meteen ter plaatse om het voertuig te blussen. Politie blijft ook massaal aanwezig in de buurt. Het is afwachten wat de avond brengt." Volgens de politie verlopen de arrestaties rustig. "We hebben het waterkanon nog niet moeten inzetten", aldus woordvoerder Sadik.

Meest gelezen