Videospeler inladen...

Een gladde weg gespot? Geef die vanaf nu zelf door aan de strooidiensten via app van het KMI

Spot je zelf ergens een gladde weg? Voortaan kan je die doorgeven via de weer-app van het KMI. De informatie die burgers doorgeven over gladde wegen komt zo bij het Agentschap Wegen en Verkeer terecht die indien nodig een strooiwagen kan sturen. De timing komt ideaal zo lijkt het, want gisterenavond zijn de strooidiensten voor het eerst deze winter uitgereden.

In de weer-app van het KMI kunnen gebruikers nu al waarnemingen ingeven van weerfenomenen. "Onze voorspellers gebruiken deze om een real-time inschatting te kunnen maken van het huidige weerbeeld, als aanvulling op de informatie uit de klassieke meteorologische instrumenten zoals weerstations, radar en satelliet", zegt David Dehenauw van het KMI. "Deze data kan ook een meerwaarde zijn voor de strooidiensten."

Via de app van het KMI krijgen we zo informatie door van 6 miljoen extra ogen op de weg

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD)

Als je een gladde weg meldt, komt die voortaan informatie automatisch bij de strooidiensten terecht die indien nodig kunnen uitrukken en de wegen strooien. "Via de app van het KMI krijgen we zo informatie door van 6 miljoen extra ogen om de staat van de weg te beoordelen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) aan VRT NWS. "Zo weten onze strooidiensten veel gerichter waar ze kunnen strooien in realtime."

Het is voor alle duidelijkheid niet zo dat de wintercoördinatoren van Wegen en Verkeer zich alleen op de informatie uit de app zullen baseren. "We gaan natuurlijk ook alles controleren om te voorkomen dat flauwe grappenmakers ons naar niet-gladde wegen sturen", klinkt het. "Het agentschap heeft een eigen gladheidmeetsysteem dat gevoed wordt door veel verschillende soorten data. De waarnemingen van de burgers in de KMI-app zullen vooral bij onvoorziene sneeuw- of ijzelvorming belangrijke extra info zijn.

Lees verder onder de screenshot uit de app:

De zoutvoorraad van het Agentschap Wegen en Verkeer werd opnieuw tot het maximum aangevuld. AWV kan tot 108.000 ton strooizout bestellen bij haar leveranciers, een groot deel hiervan ligt momenteel al klaar verspreid over Vlaanderen. Dit volstaat volgens het agentschap om zelfs bij extreme weersomstandigheden de winter door te komen. 

Vlaanderen zit op een jaarlijks gemiddelde van ongeveer 41.500 ton strooizout per winterperiode. Afgelopen winter werd er op Vlaamse wegen 11.648 ton zout gestrooid. In de afgelopen tien jaar werd er enkel in de winter 2013-2014 nog minder strooizout gebruikt (9.000 ton). Afgelopen nacht is zowat 830 ton zout gestrooid.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen