Australische soldaten in Afghanistan (archieffoto)

Australische leger wil 13 elitesoldaten ontslaan na onderzoek naar oorlogsmisdaden in Afghanistan

Ontslag dreigt voor 13 Australische elitesoldaten, nadat een intern onderzoek vorige week wandaden van Australische Special Forces in Afghanistan aan het licht heeft gebracht. Dat heeft de Australische legerleider Rick Burr gezegd tijdens een persconferentie. De 13 militairen zouden geen deel uitmaken van de 19 elitesoldaten die volgens datzelfde onderzoek ongewapende Afghaanse gevangenen en burgers onrechtmatig hebben gedood. Volgens internationale media zouden ze mogelijk wel getuige zijn geweest van de moorden.

13 Australische Special Forces, elitesoldaten van het Australische leger, riskeren ontslag naar aanleiding van een intern onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden van Australische militairen in Afghanistan tussen 2005 en 2016. Uit dat intern onderzoek bleek vorige week al dat 19 Australische elitesoldaten minstens 39 ongewapende, Afghaanse gevangenen of burgers onrechtmatig gedood hebben. Ze moesten dat doen op bevel van hun oversten, als ontgroeningsritueel. Het rapport beveelt aan om de 19 soldaten of ex-soldaten te vervolgen voor oorlogsmisdaden.

Volgens de Australische legerleider Rick Burr maken de 13 militairen voor wie ontslag nu dreigt, geen deel uit van die 19 elitesoldaten die vorige week onder vuur kwamen te liggen. Volgens verschillende internationale media zouden ze mogelijk getuige zijn geweest van de moorden. De 13 militairen hebben nu twee weken om hun onschuld te bewijzen en ontslag te voorkomen. Geen van de betrokken soldaten uit het rapport zijn tot nu toe bij naam genoemd.

De Australische premier Scott Morrison ging vorige week naar aanleiding van het onderzoek al op bezoek bij de Afghaanse president Ashraf Ghani. Hij sprak er zijn diepste rouw uit voor het wangedrag van de Australische militairen. De Australische defensiechef Angus Campbell sprak van een "beschamend verhaal van een egoïstische krijgscultuur." Op de persconferentie die vandaag plaatsvond, zei generaal Burr te willen leren uit de feiten. "We willen leren van het onderzoek en hieruit komen als een sterker, bekwamer en doeltreffender leger."

Australië vecht sinds 2002 in Afghanistan mee met de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, tegen de talibanrebellen. Het land heeft er nu nog 1.500 militairen. 

Meest gelezen