Ieper

Bohemian Rhapsody wordt tegelijk gespeeld door 22 beiaardiers: “Ik speel de lange klassieker volledig”

Zaterdagmiddag zullen 22 beiaardiers uit heel Vlaanderen tegelijkertijd Bohemian Rhapsody van Queen spelen. Dat doen ze om de “1.000 Klassiekers” van Radio 2 af te trappen. Vanaf zaterdag kan je stemmen op je favoriete liedjes. De wereldberoemde hit werd al 9 keer verkozen tot de nummer 1, ook vorig jaar.

In West-Vlaanderen kan je de onverslijtbare klassieker om 13.30 uur horen in Brugge, Nieuwpoort en Ieper. De stadsbeiaardier van Ieper, Ludo Geloen, maakte zelf de arrangementen. “Het is geen simpel nummer om te spelen op een beiaard. We zullen alle klokken nodig hebben, denk ik”, zegt hij met een glimlach. “Ik heb al wat geoefend en het valt wel mee. Je moet het vooral niet te ingewikkeld maken. Ik vertrek bij popnummers vaak vanuit de bewerking voor piano”, vertelt Geloen. "Op een beiaard moet je maken dat de melodie goed uitkomt. De kleine klokjes mogen niet overstemd worden door de basklokken.”

Popklassiekers

Bohemian Rhapsody is een lang nummer. Het duurt 6 minuten. “En toch zal ik het volledig spelen. Ik laat geen enkele passage eruit.” Geloen is ervan overtuigd dat de mensen het morgen zullen herkennen. “Het begin alleen al is al heel herkenbaar.”

Geloen speelt al een tijdje popnummers op zijn beiaard: “Morgen ga ik direct na Bohemian Rhapsody ook een nummer van ABBA spelen, omdat zangeres Frida onlangs 75 is geworden. Na de dood van David Bowie speelde ik toen ook enkele bewerkingen van zijn liedjes.”

Ieper

Meest gelezen