Broers planten voedselbos in Heers: “Een ecologisch bos dat eetbaar is”

Adriaan en Frederik Cornelis uit Batsheers gaan naast hun boerderij een voedselbos aanleggen. Topchefs gebruiken regelmatig groenten en fruit uit hun eigen moestuin. De broers van domein Marsnil konden dus niet achterblijven. Ze hopen deze winter al enkele bomen en struiken te kunnen planten.

De broers Cornelis van domein Marsnil in Batsheers gaan een voedselbos aanplanten. “Het is een ecologisch, eetbaar bos dat door de mens is aangelegd", vertelt Adriaan Cornelis. "Elk seizoen werpt het zijn vruchten af, letterlijk en figuurlijk." Het bos komt op een akker naast hun boerderij. In de volksmond kreeg het perceel de benaming “de lange wennef”, wat staat voor “de lange winhof”, een pachthoeve.

Adriaan en Frederik gaan fruit en groenten kweken zonder pesticiden te gebruiken. Het planten gebeurt in lagen. “Onderaan is er de kruid- of de groene laag en iets hoger gaan we werken met struiken, bijvoorbeeld bessen", legt Cornelis uit. "Daarboven komen er laagstambomen van peren, appels en pruimen. Nog wat hoger zullen we notenbomen planten, bijvoorbeeld kastanjes.” Die verse producten zullen ze dan gebruiken in hun gerechten of los verkopen. “Natuurlijk willen we geen voedseloverschot hebben. Ook daar gaan we dus creatief mee om. Overschotten zullen we verwerken in confituur of chutney.”

De bedoeling is om deze winter al te starten met het aanplanten van bomen en struiken. “We gaan kijken wat we nog kunnen bestellen voor december en anders zal het voor het voorjaar worden.” In de zomer is het niet ideaal om te planten, dus dat risico willen ze niet lopen. “Door de hitte drogen de planten uit." De eerste lading groenten en fruit is dus pas voor volgend jaar. 

Meest gelezen