gemeente Machelen

Burgemeester van Machelen wordt geen schepen na ambtswissel: "Geen interesse voor bevoegdheden"

Op 1 januari van volgend jaar neemt Marc Grootjans (CD&V) afscheid als burgemeester van Machelen. Hij wordt dan opgevolgd door zijn partijgenote Karina Rombauts. Dat was zo afgesproken bij de coalitievorming. Maar Grootjans wil de schepenbevoegdheden van Rombauts niet overnemen. Dat is het gevolg van onduidelijke afspraken vooraf.

Op 1 januari 2021 wordt Karina Rombauts (derde van links op de foto) burgemeester van Machelen. Ze volgt dan haar partijgenoot Marc Grootjans (midden op de foto) op. Maar Grootjans wil geen schepen worden. De bevoegdheden van Rombauts liggen hem niet. Grootjans kiest daarom voor een zitje als gemeenteraadslid.

Slechte afspraak

"De wissel was afgesproken bij de coalitievorming in 2018", vertelt Arnaud Croes, de voorzitter van de lokale CD&V-afdeling in Machelen. "Marc Grootjans heeft er nu voor gekozen om geen schepen te worden. Het ambt interesseert hem niet en hij heeft geen zin om zich voor de resterende tijd in de bevoegdheden in te werken. Dat is voor een deel terug te brengen tot het feit dat er twee jaar geleden geen sluitende afspraken zijn gemaakt. Dat Karina burgemeester zou worden, was geregeld. Maar dat Marc dan automatisch haar bevoegdheden zou overnemen is niet expliciet  afgesproken", licht Croes toe.

Gemeenteraadslid

"Marc Grootjans zal de komende jaren als gemeenteraadslid voor onze partij zetelen", zegt Croes. "Dat is spijtig voor het college van burgemeester en schepenen omdat het een zeer sterk team was. We verliezen een zeer ervaren kracht. Ik hoop wel dat Marc ook in de toekomst een essentieel deel blijft van ons team, in welke rol dan ook binnen het gemeentebestuur", besluit Croes.

Meest gelezen