Videospeler inladen...

Duizenden woedende boeren rukken op richting hoofdstad in India

In India komen duizenden boeren op straat om te betogen tegen hervormingen van de landbouwmarkt. De boeren proberen de hoofdstad New Dehli te bereiken om van daaruit het protest verder uit te zetten. De politie heeft de betogers urenlang met traangas en waterkanonnen proberen tegen te houden, maar zonder succes.

De opmars van de woedende boeren richting de hoofdstad is gisteren begonnen. De politie heeft de betogers urenlang met man en macht proberen tegen te houden, maar zonder succes: "We geven niet op tot we de hoofdstad bereiken en we de regering kunnen dwingen om die hervormingen op te geven", zegt een lokale leider van het protest. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De boeren willen dat de regering van premier Narendra Modi de aangekondigde hervormingen van de landbouw weer intrekt. Een belangrijke gevolg van die hervormingen is dat de overheid granen zoals tarwe en rijst niet meer aan vaste prijzen zal kopen. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Vrees voor daling inkomen

Al twee maanden voeren de boeren campagne tegen de aangekondigde wetten. Ze vrezen dat hun inkomens zullen dalen en dat ze niet meer zullen kunnen concurreren met de grote bedrijven die de granen aan goedkopere prijzen aanbieden.

Volgens de overheid geven die hervormingen net meer vrijheid aan de boeren om de omvang van hun productie en de klanten zelf te bepalen, maar ook om meer te investeren en te groeien. De oppositie spreekt dat tegen. De wetten zijn nadelig voor de boeren en voordelig voor de grote firma's, zegt de oppositie. 

Amarinder Singh, de bestuurder van de staat Punjab, die getroffen is door de nieuwe maatregelen, betuigt zijn steun aan de boeren en roept de regering in New Delhi op om de dialoog aan te gaan.

Meest gelezen