Eerste smaakcentrum van ons land opent in Zwijndrecht: "Patiënten met smaakverlies weer lekker laten eten"

In Zwijndrecht opent volgende week het eerste smaakcentrum van ons land. Mensen met smaakverlies, door chemotherapie of Covid-19, kunnen er terecht om opnieuw te genieten van hun eten. "Door hen verschillende smaken in flesjes te laten proeven, leren we de patiënten weer lekker eten", zegt chef gastro-engineering Lobke Van den Wijngaert bij Radio 2 Antwerpen.

"We maken geen gerechten, maar we zorgen voor allerlei smaken in flesjes. We beginnen met de zachtste smaak en bouwen op naar de hardste. Dankzij die recepturen laten we de patiënten weer lekker eten", legt Lobke Van den Wijngaert van het smaakcentrum uit. 

Zowel kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan als mensen die besmet waren met Covid-19, kunnen er terecht. Elke patiënt zal er individueel behandeld worden, want het smaakverlies is bij iedereen anders. Bij de ene persoon kan geur- en smaakverlies langdurig weg zijn, terwijl dat bij de andere maar 1 of 2 weken duurt. 

We zijn gestart met een onderzoek voor kankerpatiënten, maar nu willen we coronapatiënten ook helpen

Lobke Van den Wijngaart, chef gastro-engineering

"In 2017 zijn we gestart met een onderzoek voor kankerpatiënten die behandeld werden met chemotherapie. Die resultaten waren heel positief. Tijdens de eerste lockdown hoorden we dan verschillende berichten over smaak- en geurverlies bij coronapatiënten, dus wilden we hen ook helpen. Ook zij hebben recht op lekker eten", aldus Van den Wijngaert. In de toekomst zal het centrum nog verder onderzoek voeren, specifiek voor mensen die smaakverlies ondervinden door Covid-19.

Volgende week maandag opent het smaakcentrum bij apotheker Z+ Pharma in Zwijndrecht. Geïnteresseerden kunnen nu al een afspraak maken. 

Meest gelezen