Videospeler inladen...

Infectiologe Erika Vlieghe: "Maatregelen aanhouden is ontzettend streng, maar heel moedig. Zo kunnen we controle houden"

De experten Erika Vlieghe, Geert Molenberghs en Steven Van Gucht juichen de beslissing van het Overlegcomité toe om de coronamaatregelen niet te versoepelen tijdens de eindejaarsperiode toe. "Wat de regering heeft beslist, is ontzettend streng, maar ook heel moedig. We hebben een hele zware tweede golf gehad en het ontzettend slecht gedaan. We doen het vandaag veel beter en ik volg de regering in de ambitie om alles onder controle te blijven houden", aldus Vlieghe in "Het Journaal".

De verschillende overheden van het land hebben tijdens de bijeenkomst van het Overlegcomité beslist om de strenge coronamaatregelen niet te versoepelen tijdens de eindejaarsperiode. Enkel alleenstaanden wordt een extra contact met Kerstmis toegestaan, maar de gezinnen moeten eindejaar vieren onder hun eigen dak.

"Het is een zware beslissing en een zware boodschap, maar we hebben heel veel schrik zoals de eerste minister heeft aangegeven, dat enkele dagen versoepelen in de week van Kerstmis tot Nieuwjaar gaat leiden tot de heropflakkering van het virus. Dat kan zelfs een derde golf veroorzaken", legt biostatisticus Geert Molenberghs uit in "Het Journaal".

Molenberghs verwijst naar Canada. "We hebben een waarschuwing gekregen uit het buitenland. Canada heeft een tijd geleden Thanksgiving gevierd. De Canadezen deden het behoorlijk goed, maar na Thanksgiving is de curve er opnieuw aan het oplopen. Dat willen wij ten allen prijzen vermijden. We zijn bang voor wat er in de buurlanden gaat gebeuren."

Volgens Molenberghs zal het volhouden van de maatregelen ons land geen windeieren leggen. "Als we de strenge maatregelen aanhouden, zullen we rond of net na de jaarwisseling in een betere situatie zitten waarbij versoepelingen mogelijk zullen zijn. Dan zou de horeca opnieuw kunnen openen. Als we naar een derde golf gaan, moeten we de heropening van de horeca uitstellen. Deze inspanning die we vragen, kan ervoor zorgen dat andere sectoren veel sneller kunnen opengaan."

Het heropenen van niet-essentiële winkels kan volgens professor Molenberghs veilig gebeuren. "We zitten nu met een viruscirculatie die een vierde of een vijfde is van enkele maanden geleden. Het is niet meer te vergelijken met de piek die we enkele maanden geleden hadden", klinkt het in "Terzake".

Bekijk het gesprek met Geert Molenberghs uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Wat de regering van ons land heeft beslist is ontzettend streng, maar heel moedig. 

Erika Vlieghe

In verschillende buurlanden zijn de regels voor Kerstmis en Nieuwjaar versoepeld. In Duitsland zijn samenkomsten met maximaal tien mensen toegestaan. "We gaan moeten zien hoe de situatie in Duitsland evolueert. In Duitsland zijn de dokters bijzonder ongelukkig over de versoepeling tijdens de eindejaarsperiode", zegt Erika Vlieghe.

Erika Vlieghe verwijst naar de hele zware tweede golf die we gehad hebben. "Wat de regering van ons land heeft beslist, is ontzettend streng, maar heel moedig. We hebben het ontzettend slecht gedaan. We doen het vandaag veel beter en ik volg de regering in de ambitie om alles onder controle te blijven houden. Familiefeesten zijn ideale situaties om virusoverdracht te hebben. Het is ook ontzettend moeilijk om de regels te respecteren wanneer je met familie en vrienden bij elkaar bent."

Vlieghe roept op om op een creatieve manier een positief jaareinde te beleven. "Buiten op het openbaar domein mag je met maximaal vier personen samenkomen. Je kan met je vrienden gaan wandelen. Je kan elkaar dus wel op een veilige manier zien buiten."

Het is nog niet duidelijk wanneer versoepelingen mogelijk zullen zijn. "We zullen in de veilige zone zitten wanneer het aantal gevallen en het aantal hospitalisaties sterk gedaald zijn. Dat is het meest dominante naar wat je moet kijken. De komende dagen zal er een exact cijfer bepaald worden, maar dat moet nog wat gefinetuned worden", besluit Vlieghe.

Bekijk het gesprek met Erika Vlieghe uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht schaart zich in "Terzake" achter de mening van Vlieghe en Molenberghs. "Ik hou echt mijn hart vast als ik zie wat er in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk beslist is. In het VK mag je met drie gezinnen samenkomen en in Duitsland met tien personen. Als je dat en masse gaat toepassen, dan spreek je over een miljoenenevenement. Dat is potentieel een bom", zegt Van Gucht.

Volgens Van Gucht moet men naar het perspectief op de iets langere termijn kijken. "Er is perspectief voor januari en februari. Er is wel degelijk licht aan het einde van de tunnel. Er komt een vaccin en het weer gaat verbeteren. Het zou heel riskant zijn om nu in december het meest riskante te organiseren dat men kan doen. Dat gaat om die familiebijeenkomsten en feesten. Als we dat doen, gaan we het perspectief van de horeca afnemen. We moeten een keer doorbijten en we gaan er zo veel beter uitkomen", besluit Van Gucht.

Bekijk het gesprek met Steven Van Gucht en Geert Molenberghs uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen