Iraanse nucleair topwetenschapper doodgeschoten: Iran zint op wraak, VN vraagt terughoudendheid  

Iran zegt dat aartsvijand Israël achter de moord op een hooggeplaatste Iraanse atoomfysicus zit en zint op wraak. Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft opgeroepen tot terughoudendheid.

In Iran is de topwetenschapper van het omstreden Iraanse nucleair programma vermoord. Het gaat om Mohsen Fakrizadeh. De auto waarin hij reed werd beschoten door onbekende schutters. Mohsen Fakrizadeh zou het geheime nucleaire programma van Iran hebben geleid.

De Iraanse president Rohani beschuldigt Israël van de moord op Fakrizadeh, zo meldt de Iraanse staatstelevisie. "De moord op martelaar Fakhrizadeh toont de wanhoop van onze vijanden en de diepte van hun haat... Zijn martelaarschap zal onze prestaties niet vertragen."

Gisteravond reageerde Farhan Had, woordvoerder van VN Secretaris-generaal Antonio Guterres: "We hebben kennis genomen van de berichten dat een Iraanse wetenschapper is vermoord in de buurt van Teheran. We dringen aan op terughoudendheid en vinden het noodzakelijk dat acties worden vermeden die zouden kunnen leiden tot een escalatie van spanningen in de regio."

Aanvankelijk was het niet duidelijk of de wetenschapper de aanval had overleefd. Intussen is duidelijk dat hij in een nabijgelegen ziekenhuis is overleden. Enkele van zijn bodyguards hebben de aanval wel overleefd. 

Fakrizadeh is volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, eerder dit jaar tijdens een persconferentie, de man achter het Iraanse nucleaire wapenprogramma.

Ook de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad beschuldigde Israël en "diens bondgenoten" ervan achter de moord op Irans beste nucleaire wetenschapper te zitten, een daad die volgens hem alleen maar meer spanningen in de regio zal aanwakkeren.

Het is niet de eerste keer dat een Iraanse wetenschapper verbonden aan een wapenprogramma omkomt in een aanslag of gewapend incident.

Ook Iraanse installaties die instaan voor het verrijken van uranium, of de fabriek waar de centrifuges worden gebouwd, werden eerder al het doelwit van verregaande sabotage-acties.

Aangenomen wordt dat de Amerikaanse of Israëlische geheime diensten achter deze operaties zitten. Israël heeft nog nooit commentaar gegeven op aanslagen waarmee het in verband wordt gebracht, deze keer dus ook niet. Hoe dan ook, deze operatie maakt het klimaat lastiger voor diplomatiek overleg tussen Iran en Europa of de nieuwe administratie van de pas verkozen president Joe Biden in de VS. 

Qassem Soleimani werd gedood bij een Amerikaanse raketaanval in Irak

Begin dit jaar werd ook Qasem Soleimani uitgeschakeld. Hij was een Iraanse generaal bij de Iraanse Revolutionaire Garde. Hij kwam om het leven bij een Amerikaanse luchtaanval op de internationale luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij was hoofd van de al-Quds-eenheid, een divisie van de IRG, die verantwoordelijk is voor buitenlandse en geheime operaties.

Iran voerde als reactie een raketaanval uit op een Amerikaanse basis in Irak. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen