Videospeler inladen...

Koningin Mathilde na 20 jaar fonds: "Vertellen hier ook over aan onze kinderen, als aanmoediging"

Koningin Mathilde blikt in een zeldzaam interview terug op haar Fonds dat 20 jaar bestaat. Het is opgericht een jaar na haar huwelijk met toen nog prins Filip. Ze vertelt hoe haar leven van vóór ze prinses was haar daarbij beïnvloed heeft. Ook hoe ze met het Fonds een verschil heeft gemaakt, en wat ze ervan meegeeft aan haar eigen kinderen, die niet het moeilijke leven hebben van de kinderen voor wie het Fonds bedoeld is.

“Ik heb van thuis uit een sociaal engagement meegekregen", verklaart koningin Mathilde haar keuze om met haar Fonds kwetsbare kinderen en jongeren en hun ouders sterker te maken. We kunnen met de koningin praten bij de Koning Boudewijnstichting, dat het Fonds beheert, op veilige afstand van elkaar.

Logopediste en psychologe

“Mijn maatschappelijk engagement heb ik voortgezet in mijn studies, eerst als logopediste, en daarna als psychologe,” gaat Mathilde voort. Twintig jaar geleden zei ze dat ze als logopediste had geleerd te luisteren, en dat luisteren naar wie zich moeilijk uitdrukt ook vaak luisteren is naar wie geen stem heeft in onze samenleving. 

Twintig jaar al is een stem geven aan kwetsbare jongeren wat Mathilde met het Fonds doet. “Voor mij was het echt een logische keuze dat het Fonds een verlenging zou zijn van mijn maatschappelijke engagement voor kinderen en volwassenen die het moeilijk hebben,” vertelt Mathilde. Het Fonds werd indertijd opgericht met giften die zij en prins Filip kregen voor hun huwelijk.

Bekijk hier het fragment van toen het Fonds is opgericht, met de eerste toespraak van prinses Mathilde (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Stem geven via muziek

“Ik kijk met veel voldoening terug,” lacht Mathilde trots. “We hebben echt een verschil kunnen maken op het terrein. We hebben een stem gegeven aan jongeren die soms niet de ruimte krijgen om zich uit te drukken, en hun veerkracht versterkt. Ons Fonds is echt voor jongeren, door jongeren: we steunen jongeren die zich engageren voor de jongeren die het het moeilijkste hebben in de maatschappij.”

De voorbije drie jaar focuste het Fonds op muziek, via steun aan 55 projecten in ons land, want muziek verbindt. “Jongeren hebben dankzij muziek het gevoel erbij te horen”, legt Mathilde uit. “Dankzij muziek kunnen ze openbloeien. Ze bestaan dankzij muziek door hun talenten, en niet door hun problemen. En bovendien: het is een manier om het mentale welzijn van de jongeren te verbeteren.”

Mathilde speelt zelf ook muziek, en is erdoor gepassioneerd. Zelf heeft ze ook al gemerkt wat de kracht ervan is. “Zeker en vast", knikt ze. “Muziek helpt om te onthaasten, dat is puur een moment van genieten.”

Engagement doorgeven aan eigen kinderen

Elk jaar bekroont een jongerenjury één project met de Mathildeprijs, een extra stimulans van 10.000 euro. “Dat zij een winnaar kiezen, is deel van hun opleiding tot actieve burgers,” vertelt Mathilde. Ook haar eigen kinderen geeft ze haar engagement mee, al staat hun leefwereld veraf van die van het Fonds. “We vertellen veel aan onze eigen kinderen wat we doen, de koning ook, om hen aan te moedigen tot een sociaal engagement.”

“Alle vier hebben ze dat ook gedaan tijdens de eerste lockdown. Ze hebben gekookt voor de bejaarden in de woonzorgcentra en meer dan driehonderd ouderen opgebeld, om te luisteren en ook zelf over hun eigen ervaring te vertellen. Dat was heel mooi om te zien en te horen.”

Mathilde kijkt ook uit naar de komende twintig jaar bij het Fonds. “We zien elkaar over twintig jaar", lacht ze, als ik haar veel succes wens en bedank voor het gesprek.

Meest gelezen