Radio 2

Stad Kortrijk wil kloof tussen mensen van andere culturen, verschillende generaties en sociale klasse verkleinen: "Coronacrisis versterkt dit nog"

Kortrijk heeft een plan voorgesteld dat de diverse samenlevingen in de stad moet motiveren om meer begrip voor elkaar te hebben. Het stadsbestuur wil daarmee de polarisatie aanpakken die volgens haar nog versterkt wordt door de coronacrisis.

“Plan Samenleven” bestaat uit 50 kleinere projecten die er voor moeten zorgen dat mensen van andere culturen, maar ook van andere generaties, een ander geloof of een andere seksuele geaardheid het beter met elkaar kunnen vinden.

De projecten zijn ingedeeld in 8 thema's. De bedoeling is niet enkel discriminatie tegen te gaan, maar bijvoorbeeld ook om ouderen mee te krijgen in de digitale wereld en op school een veilige omgeving te creëren voor jongeren die uit de kast willen komen. “De projecten moeten van diversiteit in Kortrijk een kracht maken in plaats van een probleem”, zegt burgemeester Ruth Vandenberghe (Team burgemeester). "Het is een tendens die zich meer en meer aftekent. Door corona manifesteert zich dat zelfs nog meer heb ik gehoord. In heel veel besturen en steden belandt dit in de porseleinkast. Het zal zeker niet simpel zijn, maar wij wagen het toch om dit aan te pakken, want we zijn er van overtuigd dat we hiermee veel kunnen bereiken”, besluit Vandenberghe.

Hallal-, vegan- en vleesburgers

Wat de diverse deelprojecten juist inhouden kan de burgemeester nog niet kwijt, maar als voorbeeld verwijst ze naar de nieuwjaarsreceptie van Kortrijk vorig jaar.  De stad trakteerde toen met hamburgers en bood zowel de klassieke burgers aan, als versies die vegetarisch waren, hallal, glutenvrij en zelfs koosjer en vegan. "We wilden dat zo veel mogelijk Kortrijkzanen zich welkom voelden op onze receptie", zegt burgemeester Vandenberghe. "En in die geest gaan we verder met Plan Samenleven." 

Meest gelezen