Liveblog - Minister Frank Vandenbroucke: "Moeilijke boodschap, maar we willen de mensen duidelijkheid geven"

De winkels, de musea en zwembaden mogen vanaf dinsdag weer open. Maar voor de feestdagen worden de regels nauwelijks versoepeld. "Laat ons ervoor zorgen dat kerst niet het begin is van een nieuw rampjaar", benadrukt premier Alexander De Croo. Alle updates daarover kunt u hier volgen.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft gemeld dat het Overlegcomité de beslissing voor de eindejaarsperiode niet zal aanpassen als de coronacijfers de komende weken dalen.

"De beslissing is definitief voor de kerstperiode. We willen de mensen duidelijkheid geven ook al is het geen prettige duidelijkheid. Het is beter van zeker te weten waar je naartoe gaat, dan de mensen in onzekerheid laten en we wilden absoluut geen loze beloftes doen", zegt Vandenbroucke in "Het Journaal".

"Het is een moeilijke boodschap natuurlijk. Kerstmis vieren we normaal met de grootouders en kleinkinderen. Het probleem is dat het virus enorm houdt van feesten. Dat wil niet zegen dat het met Kerstmis niet gezellig kan zijn, maar het zal in kleinere kring zijn."

Bekijk het gesprek met Vandenbroucke uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Minister Frank Vandenbroucke: "Beslissing over de kerstperiode is definitief"

"Echte" versoepelingen kunnen ten vroegste pas vanaf midden januari, zegt premier De Croo

"De cijfers in ons land zijn beter", opent premier Alexander De Croo (Open VLD). "Het komt er nu op aan om vol te houden. Om niet in gevaar te brengen wat we de voorbije 4 weken hebben opgebouwd. Want de situatie blijft bijzonder gevaarlijk. We zitten nog altijd in alarmfase 4, wat wil zeggen dat het virus nog volop circuleert. In de meeste ziekenhuizen zitten ze nog steeds diep in het rood."

Het Overlegcomité heeft daarom beslist om "zeer voorzichtig te blijven", zegt De Croo. "We moeten ons bewust zijn van het feit dat de wintermaanden veel moeilijker zijn dan de zomermaanden." Volgens De Croo kan er maar naar de eerste echte versoepelingen gekeken worden vanaf midden januari, tenminste als de cijfers verder blijven dalen. "Onze ziekenhuizen kunnen een derde golf niet meer aan."

Deze beslissingen heeft het Overlegcomité daarom genomen:

  • De winkels kunnen opengaan vanaf 1 december. Dat moet "op een verantwoordelijke en veilige manier", lees: geen funshopping. Winkelen moet alleen (tenzij je hulp nodig hebt) en kort (maximaal een half uur) gebeuren. In winkels mag maximaal 1 klant per 10 vierkante meter aanwezig zijn.
  • Steden en gemeenten zullen, samen met de handelaars, ook in de winkelstraten de veiligheid moeten garanderen.
  • Kerst en Nieuwjaar zullen we moeten vieren met ons eigen gezin. Alleenstaanden krijgen wel een kleine toegift: zij zullen hun twee contacten samen kunnen uitnodigen.
  • De avondklok en het samenscholingsverbod blijven gelden.
  • Er komt een nationaal vuurwerkverbod met Oudjaar.
  • Er komen strengere grenscontroles om te zien of mensen die uit een rode zone komen het fameuze "passenger locator form" invullen. Ook de verplichte quarantainemaatregelen nadien zullen beter worden gecontroleerd.
  • Musea en zwembaden mogen weer open.

"Laat ons met kerst proberen om een punt te zetten achter een rampzalig jaar", roept De Croo op. "En laat ons ervoor zorgen dat kerst niet het begin is van een nieuw rampjaar". 

Lees meer in ons overzichtsartikel:

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste: "Zal niet eenvoudig zijn om dit te accepteren""

"Het zal niet eenvoudig zijn voor de mensen om dit ten volle te accepteren", zegt Maarten Vansteenkiste. De UGent-psycholoog, die de federale regering adviseert over de psychologische aspecten van de corona-aanpak, pleit ervoor om mensen te confronteren met de virologische risico's die een uitzondering met zich mee zou brengen.

"We moeten blijven investeren in communicatie", zegt Vansteenkiste. "Een eenmalige versoepeling toelaten kan een sterk effect hebben op de curve", herinnert hij. In een winterperiode is dat zeker het geval, omdat mensen in tegenstelling tot de zomer vaker binnen samenkomen. 

Horeca Vlaanderen: "Voor ons is het Bloody Friday"

Foto: Belga

Het is vreemd dat een sector met dezelfde toegevoegde waarde als de farmaceutische sector niet werd vermeld." Dat zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen na de persconferentie van het Overlegcomité. "Voor onze sector is het Bloody Friday." De federatie pleit ervoor "veel strenger op te treden tegen wie de regels niet volgt"

"Ik ga ervan uit dat tot 15 januari zeker niets kan", zegt De Caluwe. Ook in de eerste lockdown gingen eerst de winkels weer open en dan pas de horeca. "De 60.000 horecaondernemers en 140.000 personeelsleden zaten op meer duidelijkheid te wachten. Als er aanpassingen moeten komen aan onze protocollen, kunnen we daarover praten."

Tot het einde van het jaar zijn we al een kleine 8 miljard euro kwijt.
Matthias De Caluwe, Horeca Vlaanderen

De topman van Horeca Vlaanderen riep de overheid op om afspraken te maken met buurlanden over gelijke regels. "Dat zou logisch zijn en verwarring vermijden." Ook is nieuw overleg nodig over steunmaatregelen, meent hij. "Tot het einde van het jaar zijn we al een kleine 8 miljard euro kwijt. Een gigantisch verlies voor een sector die zelfs in normale tijden hele lage winstmarges heeft."

"Stabiliteit en perspectief voor een duurzame heropening is nu de 'moral duty' van de regering. Daarover is contact geweest en we gaan dan ook graag met hen in constructief overleg", zegt De Caluwe.

"De volksgezondheid en de zorg hebben nu absolute voorrang. Zorg daarom voor een goed en veilig nationaal plan waarbij iedereen gefaseerd kan opstarten, en veilig kan voortwerken tot het vaccin bij iedereen is geraakt. Een derde lockdown kan en mag niet. Dat zou het einde betekenen van zeer veel zaken, en een zware tol eisen."

Socioloog Ignace Glorieux: "Zal toch even slikken zijn voor veel mensen"

De beslissingen van het Overlegcomité zijn volgens Ignace Glorieux, professor sociologie aan de VUB, drastisch maar moedig. "Het zal vanavond toch even slikken zijn voor veel mensen", reageert hij.

"Ik kan me niet voorstellen dat het gemakkelijk is voor de premier of de andere ministers om zulke maatregelen te nemen. Hier maken ze zich ook niet populair mee", aldus de professor. "Het is duidelijk dat we opnieuw in de stroom van de virologen zitten, de tegenstemmen zijn eruit. Dat is terecht, want in september hebben we de riem niet vroeg genoeg opnieuw aangehaald. Daar betalen we nu nog de prijs voor."

Glorieux vermoedt dat veel mensen niet goed zullen zijn van de beslissingen. "Het is niet toevallig dat we in deze donkere periode Kerstmis vieren, dat we in deze donkere periode zelf gezelligheid maken. We zijn intussen ook al negen maanden bezig. Ook ik hunker naar een vol café", aldus de professor.

Hij vreest hij dat mensen Kerstmis toch zullen vieren met iets meer mensen dan toegelaten, maar "ik hoop dat er niet massaal zal worden overdreven". "Ik vrees dat daar wel een wat bredere interpretatie zal zijn", klinkt het.

CD&V-voorzitter Joachim Coens: "We hadden op iets meer versoepeling met kerstdagen gehoopt"

Joachim Coens heeft in "De afpsraak op vrijdag" de beslissing van het Overlegcomité om de regels niet te versoepelen verdedigd, maar hij gaf ook mee dat hij iets meer versoepeling tijdens de kerstperiode had gewenst.

"De eenzaamheid bij de mensen slaat toe. Er is nu een opening voor alleenstaanden en dat is goed. Op zich hadden we iets meer versoepeling voor de kerstperiode gehoopt. De mensen voelen de eenzaamheid en ze willen iets doen voor de anderen. Ik denk dat men nu vooral het signaal geeft dat er geen derde golf mag komen. Dat is evident", aldus Coens.

Bekijk het fragment uit "De afspraak op vrijdag" hier:

Videospeler inladen...
Ik houd mijn hart vast als ik zie wat er in Duitsland en Engeland beslist wordt over gezinnen die mogen samenkomen met de feestdagen. Als je dat optelt, is dat een miljoenenevenement. Dat is een potentiële bom
Viroloog Steven Van Gucht in "Terzake" op Canvas

Meest gelezen