Waarom we zo zwaar tillen aan een alternatieve eindejaarsperiode: "Mensen zijn gemaakt om in groep te leven en beleven"

Hoewel iedereen begrijpt dat een groot kerstfeest dit jaar niet aan de orde is, blijft de teleurstelling groot bij velen. "Mensen zijn kuddebeesten. Belangrijke, traditionele momenten zoals het kerstfeest zorgen voor een gevoel van samenhorigheid dat we nu meer dan ooit nodig hebben", zegt sociaal psycholoog van de Universiteit Gent Alain Van Hiel.

Kerst of oudejaarsavond vieren we normaal in grote groep en met de nodige portie gezelligheid. Het idee van een eindejaarsperiode zonder de traditionele drukte, maar in je bubbel, schrikt dan ook veel mensen af. "Als je een definitie van feesten zou geven, dan zou daar zeker instaan dat je altijd samen bent met anderen", zegt Alain Van Hiel.  "Alle belangrijke momenten in ons leven, willen we van nature uit delen met anderen."

Als je een definitie van feesten zou geven, dan zou daar zeker instaan dat je altijd samen bent met anderen. Niemand viert alleen.

Alain Van Hiel, sociaal psycholoog

"Niemand viert alleen"

Premier Alexander De Croo benadrukt dat iedereen een knuffelcontact mag hebben en vrijgezellen mogen er zelfs twee. Toch is dat volgens Van Hiel niet voldoende: "We zitten nu al weken in onze bubbel met dezelfde mensen. Als we ook het kerstfeest met dezelfde mensen doorbrengen, is er geen verschil en ontbreekt het feestgevoel. Een grote groep is belangrijk om een bepaalde waarde te geven aan het feest."

Maar waarom hebben wij dat toch zo nodig? "Mensen hebben een "sociale barometer": je kan dat vergelijken met een thermometer voor het weer. Momenteel staat onze sociale barometer op onweer. Het is binnen de psychologie algemeen aanvaard dat mensen nood hebben aan verbondenheid. Mensen hebben altijd in groep geleefd. Iemand die lang alleen leeft, verliest ook zijn eigen identiteit, want die wordt mede bepaald door de groep", vervolgt Van  Hiel.

Iemand die lang alleen leeft, verliest ook een stuk van zijn identiteit.

Alain Van Hiel, sociaal psycholoog

Feesten als het ideale tegengif

Toch gaan er ook andere stemmen op: niet iedereen houdt van de drukke eindejaarsperiode en de tientallen kussen en knuffels die ermee gepaard gaan. Toch gelooft Van Hiel dat zelfs deze groep van mensen de drukte zal herappreciëren als ze het eens een jaar moeten missen: "Mensen zijn gemaakt om in groep te leven en te beleven. Niet enkel binnen een gezin, met een grotere groep. Denk maar aan het gemeenschapsgevoel op bijvoorbeeld festivals of andere events. Die grotere groepsbijeenskomsten zijn een belangrijk tegengif voor de individualistische maatschappij waarin we leven. Ze zijn noodzakelijk om ons verbonden te voelen."

Bekijk hieronder het verslag uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen