Militairen verdwijnen uit de straat, politie neemt patrouilles over

Militairen gaan niet langer op straat patrouilleren. Dat heeft de regering beslist, zeggen verschillende mensen die dicht bij het dossier zijn betrokken. De operatie startte na de aanslagen in Parijs, vijf jaar geleden. De politie neemt de straatpatrouilles de komende maanden over. 

De afbouw van de militaire aanwezigheid op straat zal gefaseerd en in nauw overleg met de betrokken veiligheidsdiensten verlopen, steeds rekening houdend met de dreigingsanalyses van het OCAD.

Vanaf nu dinsdag zal het aantal militairen van 550 naar 300 worden teruggebracht. Tegen 1 september volgend jaar komt dan een eind aan Operation Vigilant Guardian.

“Vanaf dan nemen de politiediensten de taak voor de veiligheid op het Belgisch grondgebied opnieuw volledig op zich, en garanderen zij hetzelfde veiligheidsniveau als de militairen.” is te horen bij de regering.

Defensie drong al een tijdje aan op het stopzetten van de operatie. Door de vele patrouille-opdrachten konden jonge militairen niet voldoende opgeleid worden en trainen. 

Meest gelezen