Radio 2

Opmerkelijk voorstel na 10 jaar discussie over de verbreding van het Kanaal Bossuit-Kortrijk: "Verbreed het Kanaal niet meer"

SP.A komt met een opmerkelijk voorstel voor de verbreding van het kanaal Bossuit-Kortrijk: het helemaal niet verbreden. Door het kanaal te verbreden zouden grote transportschepen sneller op en af kunnen tussen de Schelde en de Leie. Maar SP.A vraagt zich af of dat zo belangrijk is. De partij stelt voor om het geld eerder te investeren in de heraanleg van de R8, de ring rond Kortrijk.

Al meer dan 10 jaar zoekt de Vlaamse Overheid naar een oplossing voor het kanaal Bossuit-Kortrijk. 2 pistes rond de verbreding staan ter discussie: de verbreding van het laatste stuk van het kanaal, dat door het Kortrijkse centrum loopt, of een by-pass die aftakt en de R8 volgt naar de Leie. Beide pistes zijn enkel mogelijk door onteigeningen en zware investeringen in de aanleg. 

De knoop is na een decennium nog steeds niet doorgehakt. SP.A komt nu met een derde optie: de nuloptie. "Investeer de honderden miljoenen euro's voor de verbreding van het kanaal Bossuit-Kortrijk in verkeersveiligheid en natuurbehoud, in plaats van in een megalomaan project zonder bewezen meerwaarde", klinkt het bij SP.A.

"R8 is al 40 jaar een probleem"

"De R8 is al 40 jaar een probleem", zegt Vlaams Parlementslid Maxim Veys. "En daar moet de prioriteit naar toe gaan. Er gebeuren hier veel ongevallen met doden en bijna-doden. Dat kunnen we niet meer tolereren. Het gevaar is, als het kanaaldossier doorgaat, dat er geen geld meer zal zijn voor de R8. Daarom maken wij van de ring rond Kortrijk een prioriteit."

Medestanders en kritiek

Het voorstel van de socialisten lokt meteen al veel reacties uit. De partij Groen steunt de visie van SP.A. N-VA gaat niet akkoord. “Geen economie zonder goeie verbindingen op het water", reageert Axel Ronse, Vlaams parlementslid van N-VA. "Dit gaat over duizenden jobs. De verbreding van het kanaal Bossuit-Kortrijk zorgt in de toekomst ook voor minder wegtransport en dus minder files."

Meest gelezen