foto Peter Hilz (C)

Nieuwe waterinstallatie in Antwerpse haven zal miljoenen liters drinkwater besparen: "Chemiesector neemt haar verantwoordelijkheid"

In de Antwerpse haven zal een nieuwe waterinstallatie binnenkort miljoenen liters drinkwater besparen. Ze zal gebruikt worden door enkele chemiebedrijven die zo vanaf 2024 overschakelen van drinkwater naar dokwater. Op die manier kan men in de eerste fase al besparen op het drinkwaterverbruik van ongeveer 40.000 gezinnen van vier personen. "Met de toenemende droogteproblematiek neemt de chemie haar verantwoordelijkheid", zegt Gert Verreth van Essenscia.

De chemiebedrijven in de Antwerpse haven gebruiken nu voor een deel drinkwater als grondstof voor heel wat industriële processen. Vanaf 2024 zullen ze overschakelen op dokwater.  Een nieuwe installatie zal dokwater bewerken waardoor het gebruikt kan worden in de chemiesector. Die overschakeling zorgt ervoor dat zo'n 98 procent drinkwater bespaard kan worden. Elk jaar gaat het om miljoenen liters drinkwater.

Drinkwater voor 40.000 gezinnen

"Dat komt in de opstartfase neer op een mogelijke besparing van het jaarlijkse drinkwatergebruik van ongeveer 40.000 gezinnen van vier personen", vertelt Gert Verreth van Essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie. 

Deze oplossing zal de druk op de drinkwatervoorziening voor gezinnen verlichten

Gert Verreth, Essenscia

"Met de toenemende droogteproblematiek is er veel druk op de drinkwatervoorziening, die voor de Antwerpse regio voornamelijk uit het Albertkanaal komt. De chemie neemt haar verantwoordelijkheid en komt zelf met een oplossing, om zo de druk op de drinkwatervoorziening voor de gezinnen te verlichten."

Eerste stap in de toekomst

In de chemie is water een cruciaal element in het productieproces. Toch is de sector er de laatste jaren al in geslaagd om het waterverbruik omlaag te halen. 

De nieuwe waterinstallatie zal over vier jaar klaar zijn en zal voorlopig gebruikt worden door twee chemische bedrijven, Covestro en Evonik. "Deze investering is een eerste stap, maar het is mogelijk dat nog andere chemiebedrijven daar in de toekomst op aangesloten worden", besluit Verreth.

Meest gelezen