Laurie Dieffembacq

NMBS lanceert volgend jaar digitale rittenkaarten, goedkoper dan papieren versie

De NMBS lanceert begin volgend jaar een digitaal alternatief voor de papieren tienrittenkaarten Standard Multi, Youth Multi en Local Multi. Dat meldt de spoorwegmaatschappij in een persbericht. De papieren versies die met balpen ingevuld moeten worden, blijven bestaan maar zullen iets duurder zijn dan de digitale rittenkaarten.

De NMBS kondigde de digitale rittenkaarten eind 2018 al aan, maar stelde de invoering enkele keren uit. Vanaf begin volgend jaar komen ze er dan toch, zegt de spoorwegmaatschappij. Een exacte datum is er nog niet. De passen zullen vooraf via de NMBS-app op de smartphone moeten worden ingevuld en worden getoond aan de treinbegeleider.

Om het gebruik van de digitale passen aan te moedigen, maakt de NMBS ze goedkoper dan op papier. Als de tarieven naar jaarlijkse gewoonte op 1 februari de hoogte in gaan, zal de prijs van de digitale kaarten ongewijzigd blijven.

Prijsverhoging vanaf 1 februari

Jaarlijks past de NMBS haar prijzen aan. De raad van bestuur van de spoorwegmaatschappij heeft het licht op groen gezet voor de prijsverhoging die vanaf 1 februari ingaat. De prijs van de woon-werk- en de schoolabonnementen stijgen met 1,95 procent. Afgeleide producten zoals de Student Multi kennen eenzelfde prijsaanpassing.

De tickets voor senioren (Senior Ticket), jongeren (Youth Ticket) en het fietssupplement ontspringen de dans. De prijs daarvan blijft onveranderd. De Youth Holidays-tickets waarmee jongeren tot 26 jaar tijdens de schoolvakanties één week of één maand onbeperkt met de trein kunnen reizen stijgen respectievelijk met 3 en 4 euro.

Meest gelezen