Actiegroep tegen geweld op vrouwen eist excuses van Leuvense burgemeester Ridouani omdat actie werd stopgezet

Campagne Rosa, die actie voerde tegen geweld op vrouwen , eist dat de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) zich bij alle vrouwen verontschuldigt. De organisatie voerde woensdag, zonder toestemming, actie in Leuven tegen geweld op vrouwen. "Dat de actie werd stopgezet en de verantwoordelijke een boete van 750 euro kreeg, kunnen wij niet begrijpen", zegt Anja Deschoemacker van Campagne Rosa.

Woensdag 25 november was het de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen. Omdat steeds meer vrouwen het slachtoffer zijn van geweld, voerde  Campagne Rosa in elf verschillende steden in ons land actie. Alleen kregen ze daarvoor in Leuven geen toestemming. "Door corona heeft het Leuvense stadsbestuur beslist om alle manifestaties in de maand november te verbieden", klinkt het bij de politie. Iets wat ze bij Campagne Rosa niet kunnen begrijpen. "Overal hebben we toestemming gekregen, maar in Leuven niet", zegt Anja Deschoemacker van Campagne Rosa. "Leuven zegt een stad te zijn met een progressief stadsbestuur en dan verbieden ze onze actie, onbegrijpelijk." 

Wij vragen aan iedereen om protestbrieven te sturen naar het Leuvense stadsbestuur

Anja Deschoemacker, Campagne Rosa

Campagne Rosa legde het verbod echter naast zich neer en voerde toch actie op het Blauwputplein. "Dat gebeurde op een coronaveilige manier", verduidelijkt Anja Deschoemacker. "Iedereen stond op zeker twee meter van elkaar,  we hadden mondmaskers op en er was handgel aanwezig." Maar dat was zonder de politie gerekend die de actievoerders uit elkaar haalde en de verantwoordelijke een boete van 750 euro gaf. "Wij eisen dat burgemeester Ridouani deze boete intrekt en zich verontschuldigt tegenover alle vrouwen. Dit is onbegrijpelijk. Intussen gaan wij een campagne opstarten waarin wij vragen om protestbrieven naar het stadsbestuur te sturen en starten we ook een inzamelactie op om de boete, indien die niet wordt ingetrokken, toch te kunnen betalen." 

Voorgesteld om actie te voeren in december, maar dat wou de vereniging niet

Kabinet Mohamed Ridouani , burgemeester Leuven (SP.A)

In een reactie laat het kabinet van burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) weten dat er voor geen enkele organisatie uitzonderingen worden gemaakt op de geldende coronamaatregelen. "Er werd Campagne Rosa voorgesteld om in december actie te voeren, maar daar wilden ze niet op ingaan", klinkt het op het kabinet. "Wat het intrekken van de boete betreft, dat kan de burgemeester niet doen, dat ligt nu bij het parket." Op mogelijke verontschuldigingen van Ridouani aan het adres de actiegroep wou men op het kabinet niet reageren." 

Foto: Campagne Rosa

Meest gelezen