Videospeler inladen...

Politie legt opnieuw Joods feest stil in Antwerpen, burgemeester De Wever: "Voorzichtig met vingerwijzing naar specifieke gemeenschap" 

In de Joodse wijk in Antwerpen heeft de politie voor de derde keer deze week een feest moeten stilleggen. Toen de agenten het pand konden betreden, waren verschillende gasten al gevlucht. "Agenten die een Joodse instelling moeten binnengaan met slijpschijven, dat zijn geen vrolijke beelden", reageert Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Het feest zou bedoeld zijn geweest voor meer dan 100 gasten. 

"In elke gemeenschap zijn er mensen die de regels volgen en anderen die die niet volgen", reageert burgemeester De Wever op de verschillende joodse feestjes deze week. Gisterenavond nog kreeg de politie een melding dat er een feest aan de gang zou zijn in de Joodse wijk in Antwerpen, in de buurt van de Belgiëlei. De agenten geraakten niet binnen en moesten de deur forceren met behulp van een slijpschijf. 

Als ze zo verder blijven doen, lopen ze zware reputatieschade op

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever

“We hebben de indruk dat de feestvierders dit in de gaten hebben gekregen via camera’s”, vertelt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. “Eens we binnen waren, was iedereen vertrokken. We troffen een lege zaal aan met de potten nog op het vuur.” Ook de Antwerpse burgemeester reageert ontevreden. "Agenten die een Joodse instelling binnenvallen met slijpschijven, dat zijn geen mooie beelden", zegt De Wever. "Men is gisteren serieus over de schreef gegaan, maar de melding van het feest kwam ook van binnen de Joodse gemeenschap. Je hebt in alle bevolkingsgroepen mensen die zich niet aan de regels houden", onderstreept de burgemeester.

De tafels waren gedekt voor meer dan 100 personen

Wouter Bruyns van de Antwerpse politie

Enkele feestvierders hadden zich verstopt. “We troffen sommige gasten aan in de garages onder het pand, maar ook boven in de hallen en buiten in de bosjes”, aldus Bruyns. Hoeveel feestvierders precies aanwezig waren, is niet geweten. “We hebben zo’n 33 mensen kunnen identificeren, maar in de feestzaal zagen we dat dat de tafels gedekt waren voor meer dan 100 personen.” De meerderjarigen zullen onmiddellijk gedagvaard worden.

Niet de eerste keer

In principe krijgen alle meerderjarigen een onmiddellijke dagvaarding, in navolging van de richtlijnen van het Antwerpse parket rond lockdownfeesten. Eerder deze week werden nog twee feestjes in de Joodse wijk stilgelegd. Daar waren toen respectievelijk 57 en 42 gasten aanwezig. Ook zij verstopten zich zodra de politie binnenkwam. Burgemeester De Wever gaat nu contact opnemen met hen. "Ik ga hen zeggen dat dit er echt over is, en dat men zware reputatieschade gaat lijden als men zo verder doet."

We zijn zogezegd ook moslimhaters. Zolang we verwijten van iedereen krijgen, zijn we goed bezig

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever

Sommige agenten zouden nu van antisemitisme worden beschuldigd. Volgens De Wever wordt niemand in Antwerpen geviseerd. Er is ook geen specifiek probleem bij de Joodse gemeenschap zelf, onderlijnt hij. "De politie wordt vaak ter hulp geroepen door mensen van dezelfde gemeenschappen. Wie hier met de vinger gaat wijzen, zou ik oproepen om heel voorzichtig te zijn, zeker in tijden van pandemieën. Die vingerwijzing zou onterecht zijn", zegt De Wever. "We krijgen ook berichten dat we moslimhaters zijn, dat we tegen jongeren en plezier zijn. Zolang we die berichten van iedereen krijgen, zijn we goed bezig", aldus de burgemeester.

Bekijk hier de beelden van de Antwerpse politie. De tekst gaat daaronder voort.

Videospeler inladen...

Gods wil

Regina Sluszny, een joodse vrouw uit Antwerpen en lid van het Forum der Joodse Organisaties, reageert op Radio 2 Antwerpen verbaasd en ontgoocheld op het nieuws. “Ik vind het erg dat de mensen, van welk geloof ze ook zijn, de wetten die ons zijn opgelegd voor deze bijzondere tijden niet volgen. Het zou hier om een trouwfeest gaan. Bij de Joodse gemeenschap zit het zo dat als er maanden geleden een datum voor een huwelijk is afgesproken, dat moet doorgaan. Dat wil niet zeggen dat er bij dat huwelijk ook 100 mensen aanwezig moeten zijn. Ik vind het jammer en begrijp dit gedrag niet.”

Eens we binnen waren, was iedereen vertrokken. We troffen een lege zaal aan met de potten nog op het vuur
Wouter Bruyns, politie Antwerpen

Er zouden ook rabbijnen zijn die Antwerpse joden oproepen om de regels niet te volgen. Zij beweren dat het Gods wil is als je de ziekte krijgt. “Tijdens de oorlog waren er ook mensen die in kampen zaten waar mensen werden uitgeroeid en verbrand en die geloofden dat God hen nog zou redden. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen geloof en wat men denkt. Als mijn buur de deur niet wil dichtdoen, kan ik niet zeggen dat het gevaarlijk is en dat hij dat beter wel doet", zegt Sluszny.

Meest gelezen