BELGA/VERGULT

Honderden foto's toegevoegd aan herdenkingswand Kazerne Dossin: "Zoveel mensen die nu een gezicht krijgen"

In Kazerne Dossin in Mechelen zijn opnieuw honderden foto's toegevoegd aan de herdenkingswand voor mensen die er tijdens WOII gedeporteerd zijn. Dat gebeurt jaarlijks tijdens de zogenoemde portrettenceremonie, want ieder jaar blijven er nieuwe foto's opduiken. "Op die manier krijgen vele mensen een gezicht. Het is belangrijk dat we hen blijven gedenken", zegt adjunct-directeur Veerle van den Daele.

Kazerne Dossin vindt het belangrijk dat de verhalen van alle slachtoffers op die manier verteld blijven worden. "Als we gewoon de cijfers geven van iedereen die hier gedeporteerd is, dan blijft de impact van wat er toen gebeurd is niet hangen. De foto's tonen zoveel verschillende mensen, met zoveel dromen en vaak hun leven nog voor zich. Het is belangrijk dat we hen gedenken", vertelt adjunct-directeur Veerle van den Daele. 

Hiermee kunnen we de kennis vergroten en een belangrijke boodschap voor mensenrechten de wereld insturen

Veerle van den Daele, Kazerne Dossin

Een foto die er dit jaar uitspringt, is een familiefoto van 12 personen. "Het is een familiekiekje zoals je er veel kan zien, met alleen het tragische aspect dat geen van de 12 kinderen, ouders en grootouders de oorlog overleefd hebben", vertelt van den Daele. "Het is onwezenlijk dat te moeten beseffen, maar op die manier krijgen die vele mensen wel een gezicht. Met wat wij hier uitdragen, kunnen we de kennis vergroten en een belangrijke boodschap voor mensenrechten de wereld insturen." 

De Kazerne beschikt over namenlijsten van alle mensen die er destijds gedeporteerd zijn. Daarmee kunnen ze jaarlijks zoveel foto's identificeren, telkens met de hulp van onderzoekers, vrienden, familie en buren van slachtoffers of nabestaanden. In totaal hangen er nu al meer dan 20.600 foto's aan de herdenkingswand. Je kan ze allemaal bekijken op de website van Kazerne Dossin. 

Meest gelezen