Facebookpagina Stekene

Stekene plant nieuwe bibliotheek en polyvalente zaal

De gemeente Stekene heeft plannen om een nieuwe bibliotheek te bouwen. De gemeente vindt dat nodig omdat de oude bib verouderd is en er al staat van in de jaren '70. Er komt ook een nieuwe polyvalente zaal, omdat er geen goede ruimte is om evenementen te organiseren. Het nieuwe gebouw komt in de "vrijetijdszone" van de gemeente, waar ook al een sporthal en een skatepark liggen.

De oude bibliotheek staat al bijna 40 jaar in het oude wagenpark van Stekene. De gemeente vernieuwde een tijd geleden ook de sporthal en maakt al een paar jaar plannen om een nieuwe bibliotheek te bouwen. Nu worden de plannen concreter: "De Stekenaars verdienen een nieuwe bibliotheek", zegt burgemeester Stany De Rechter (Open Vld). Naast de nieuwe bib komt ook een nieuwe polyvalente zaal, én zelfs een kleine ruimte om culturele evenementen in te organiseren.

De Stekenaars verdienen een nieuwe moderne bib en feestzaal
Burgemeester Stany De Rechter (Open Vld)

"Vrijetijdszone"

Het gebouw zal gebouwd worden op een site waar de sporthal, het skatepark, een jeugdhuis en een atletiekpiste liggen. "We noemen het de vrijetijdszone", zegt de burgemeester. "We willen die zone de komende 5 jaar verder uitbreiden. Niet alleen alle sportactiviteiten moeten daar plaatsvinden, maar ook alle culturele evenementen. De nieuwe bib en een nieuwe polyvalente zaal zal er gebouwd worden naast De Sportstek."

Op dit moment organiseert de gemeente haar evenementen in de oude, maar vernieuwde sporthal. Dat wil ze vermijden in de toekomst: "Dat is niet goed voor de sportvloer. We hebben een nieuwe ruimte nodig om evenementen te organiseren. Naast die zaal komt dan de nieuwe bibliotheek." De gemeente plant ook nóg een extra zaaltje om culturele zaken zoals toneelvoorstellingen in te organiseren. Die vinden nu nog plaats in een andere zaal die daar te klein voor is geworden: "We zijn altijd volboekt."

Sober, en voor iedereen

Het blijft allemaal vrij sober, zegt de burgemeester: "De polyvalente zaal wordt een ruimte die door iedereen gebruikt kan worden en een eenvoudige uitstraling zal hebben. De Dag van de Senioren kan daar plaatsvinden en ook de jeugd kan daar vanalles in organiseren. Iedere vereniging in onze gemeente moet er terecht kunnen." 

Het financiële plaatje is nog niet helemaal rond, maar het ligt wel vast dat de gemeente de bouw zelf wil kunnen betalen. Hoe ze dat precies gaat doen, zoekt het gemeentebestuur nog uit. Het plan is om er in het najaar van volgend jaar aan te beginnen, of in het voorjaar van 2022. "We hopen dat de gebouwen dan in 2023 of 2024 klaar zijn."

kasto80

Meest gelezen