AFP or licensors

President Trump: "Als Kiescollege Joe Biden verkiest, verlaat ik Witte Huis"

De huidige Amerikaanse president Donald Trump zal het Witte Huis verlaten áls het Kiescollege Joe Biden aanduidt als nieuwe president. Dat zei hij afgelopen nacht voor het eerst zelf. Maar dat betekent niet dat Trump zijn verlies toegeeft. "Er is fraude gepleegd", zei hij, al zijn daar nog steeds geen bewijzen voor.

Trump deed de uitspraak in een videogesprek met Amerikaanse soldaten in het buitenland naar aanleiding van de feestdag Thanksgiving. De president had het nog steeds over "massaal kiesbedrog" en zei dat het een "fout" zou zijn om Biden te verkiezen, maar daar zijn geen bewijzen voor. "Dit waren gemanipuleerde verkiezingen. Honderd procent."

Trump zei ook dat het niet correct is dat zijn rivaal intussen een regering aan het samenstellen is. En hij voegde eraan toe dat de verkiezingsinfrastructuur in de VS op het niveau van een "derdewereldland" staat. "Ook de doden hebben gestemd", herhaalde Trump.

Biden werd na de stembusgang van 3 november door alle grote Amerikaanse media uitgeroepen tot winnaar. Hij haalde 306 kiesmannen binnen. Dat is voldoende om een meerderheid van 270 stemmen te halen wanneer de kiesmannen van het Kiescollege op 14 december afzonderlijk in de verschillende staten samenkomen en hun stem uitbrengen. Op 20 januari legt de nieuwe president de eed af.

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

  • Biden

    306
  • 270 kiesmannen
  • Trump

    232

Rustige Thanksgiving door corona

Voor de pas verkozen president Joe Biden werd het gisteren een rustige Thanksgiving omdat het aantal coronabesmettingen in de VS blijft stijgen. "Thuisblijven is een geschenk voor onze naasten", zei Biden met zijn vrouw Jill aan z'n zijde, in een videoboodschap die uitgezonden werd door CNN.

"Dit jaar zal onze kalkoen kleiner zijn en het gekletter in de keuken een beetje stiller", zeiden Joe en Jill. "Net als miljoenen Amerikanen, moeten we tijdelijk tradities loslaten die we niet veilig kunnen doen."

"Dit is geen klein offer. Deze momenten met onze geliefden is tijd die verloren gaat en die we niet meer terugkrijgen. Toch weten we dat het nodig is om elkaar te beschermen en dat we die prijs niet alleen betalen."

Meest gelezen