Tutorial om "sexy boodschappen te doen" veroorzaakt ophef in Italië: programma van de buis gehaald

Een tutorial om "sexy boodschappen te doen": het was deze week te zien op de Italiaanse publieke omroep. Paaldanseres Emily Angelillo werd uitgenodigd om te demonstreren hoe ze in hoge hakken en in mini-short van de gangen in het grootwarenhuis haar "podium" maakt."Een zware fout", klinkt het bij de top van de publieke omroep. Er volgden excuses van de presentatrice van het programma, het programma zelf werd voorlopig opgeschort.

Heel wat ophef na de uitzending van het middagprogramma "Detto fatto" op de Italiaanse publieke zender Rai 2 eerder deze week: een paaldanseres richtte zich daar tot de vrouwelijke kijkers, meer bepaald om hen te leren hoe ze sexy moeten winkelen. Zo kan je - volgens de lessen van Angelillo tenminste- de beweging om een product van de bovenste plank te halen, "intrigerender" maken door je knie op te heffen. 

Bekijk hieronder het bewuste fragment en lees dan verder:

De hele tutorial werd op sociale media aangevallen als seksistisch en ook vanuit politieke hoek kwam veel kritiek. Zo schreef de minister van Landbouw Teresa Bellanova: "Hoe lang nog moeten we vrouwen afbeelden op deze stereotiepe manier: nep, met naaldhakken en sexy bewegingen, zijnde perfect? Media moeten vrouwen tonen zoals ze zijn, zonder stereotypes en karikaturen. Wij vrouwen hebben normaliteit nodig."

Bij de top van de publieke omroep was te horen dat de bewuste uitzending "niks te maken heeft met de geest van de publieke omroep en met de redactionele lijn van de RAI". Er is nu een onderzoek ingesteld om te kijken wie verantwoordelijk is. De toekomst van het programma wordt ook herbekeken, het programma is voorlopig opgeschort.

De presentatrice van het programma, Bianca Guaccero, heeft zich woensdagavond geëxcuseerd in een lange post op haar Instagramkanaal. "Ik ben een vrouw en een alleenstaande moeder die elke dag vecht voor datgene waarin ze gelooft. En dan vooral ter verdediging van de groep waartoe ik zelf behoor: de vrouwen. Ik probeer elke muur van vooroordelen en mannelijk superioriteitsgevoel te doorbreken. Maar ik ben de gastvrouw van het programma en ik neem mijn verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is. Ik wil me bij iedereen excuseren voor de oppervlakkigheid waarmee dit onderwerp werd  behandeld. Ik ben er zeker van dat iedereen in ons team te goeder trouw handelt. Een team dat al maandenlang probeert een waardig en vrolijk programma samen te stellen, ondanks alle moeilijkheden die de coronapandemie met zich meebrengt. De tutorial moest een komische en surrealistische toon hebben en was niet serieus te nemen, maar we zijn de mist ingegaan. Ik bied namens mijn hele team excuses aan, bij iedereen die getroffen werd door deze trieste scène. Ik zal ervoor zorgen dat dit nooit meer voorvalt."

Meest gelezen