Pixabay

UGent start met praktijklessen volgens “estafetteprincipe”: “Studenten biomedische wetenschappen lossen elkaar af”

Studenten van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de universiteit Gent krijgen vanaf maandag praktijklessen volgens een “estafetteprincipe”. De studenten bereiden thuis per 2 een project voor, en gaan dan elk apart, om beurt, naar de les. De volgende dag werkt iemand anders verder op zijn voorganger. 

Vanaf maandag mogen er opnieuw praktijklessen doorgaan, al moet dat wel onder zeer strenge voorwaarden gebeuren. De faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de universiteit van Gent heeft daarom een creatieve oplossing bedacht om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. “Onze studenten biomedische wetenschappen zullen per 2 aan een experiment werken, en elkaar volgens het “estafetteprincipe” aflossen”, klinkt het. 

Informatie doorgeven

“De estafette vindt plaats tussen 2 studenten”, legt Jolanda van Hengel van de UGent uit. “In de plaats van dat 2 studenten 2 dagen achter elkaar komen, vragen we hen om maar 1 dag in het labo te zijn. De student die op dag 2 komt, zal dan het werk afmaken van de eerste student.” 

De studenten zullen extra goed moeten voorbereiden en elkaar moeten vertrouwen

Jolanda van Hengel, faculteit Geneeskunde UGent

Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk? “De studenten geven geen stok, maar informatie aan elkaar door”, zet van Hengel de vergelijking met het estafettelopen verder. “Eerst bereiden ze thuis via een videoplatform het experiment voor. Daarna gaat de eerste student naar het labo. In de avond nemen ze contact met elkaar op en vertellen ze wat er allemaal gebeurd is. De volgende dag zet de tweede student het werk verder en wordt er opnieuw overlegd. Alles moet uiteindelijk ook opgeschreven worden in een verslag.”

Voorbereiding op later

“Ik heb al veel praktijklessen gegeven, maar dit is de eerste keer dat we het op deze manier gaan doen”, zegt van Hengel nog. “Maar het is eigenlijk de perfecte oplossing, want zo kunnen we studenten op afstand praktijklessen aanbieden.” De lessen zien er misschien anders uit dan gewoonlijk, maar het is eigenlijk een goede voorbereiding op later: “Ze leren nu extra goed samenwerken en dat is een competentie die ze later zeker nodig hebben. In de wetenschap en geneeskunde moet je met elkaar kunnen communiceren als je onderzoek doet. Je moet experimenten op een heldere manier kunnen doorgeven, en dat is wat zij nu ook zullen moeten doen.”

Meest gelezen