Radio 2

Verhuurbedrijf bestelwagens: “Bijna alles continu verhuurd, veel winkels willen bestellingen nu zelf tot bij klant brengen”

Verhuurbedrijf Luxauto met hoofdzetel in Waregem kan met moeite voldoen aan de vraag naar bestelwagens. Veel bedrijven en zelfstandigen willen hun klanten persoonlijk bedienen terwijl ze gesloten zijn door de maatregelen. Maar de sector verwacht ook dat dit veranderd koopgedrag onomkeerbaar is.

Luxauto verhuurt auto’s en bestelwagens in heel België. Op dit moment is er een ongeziene vraag naar bestelwagens. "De drukte wordt nog versterkt door de combinatie van Black Friday vandaag, Sinterklaas, de feestdagen en de solden van januari die eraan komen", zegt Nicolas De Smet van Luxauto: “Het zijn niet enkel de grote ketens, heel veel kleine zelfstandigen huren er een. Die bedrijven hebben meestal zelf geen bestelwagen. De klant is het nu gewoon dat alles thuis wordt geleverd. Dus willen ze daaraan tegemoet komen. Dan kloppen ze bij ons aan, wij verhuren op korte termijn”, zegt De Smet.

Het verhuurbedrijf zoekt naar extra nieuwe bestelwagens, maar ook dat is moeilijk. “We vinden er nog op stock bij bepaalde merken, maar hun productie heeft dit jaar een tijd stilgelegen. Daar zit ook een grote vertraging op.”

Geen boerenjaar

De Smet heeft het over een verschuiving in zijn sector. Want ze zijn veel klanten kwijt uit de evenementen- en cultuursector. “Al onze auto’s en minibussen staan stil. Wij zijn blij met dit neveneffect, zo kunnen we toch onze vaste kosten betalen. Het blijft dus een erg moeilijk jaar.” De Smet geeft toe dat ze creatief zijn. “We verhuren ook minibussen waar we de stoelen hebben uitgehaald”, lacht hij. 

We halen zelfs de stoelen uit onze minibussen, die anders stilstaan.

Nicolas De Smet van Luxauto

Nooit meer hetzelfde

Het ziet er sterk naar uit dat de winkels op 2 december weer open zullen gaan. Toch is De Smet er niet zo zeker van dat dit veel gaat veranderen voor hem. “De mensen zijn het echt gewoon nu. Ik denk dat er veel klanten zullen blijven kiezen voor het gemak van het online kopen. Zelfs voor volgend jaar verwachten veel winkeliers dat hun webshop volop zal blijven draaien. Ik ben er van overtuigd dat de coronacrisis voor een blijvende verandering zal zorgen in het koopgedrag van mensen”, besluit De Smet.

Meest gelezen