Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De andere curves: populariteit van wandelen piekt tot ongeziene hoogte tijdens deze lockdown

Iedereen die de afgelopen weken buiten is geweest, heeft gezien dat wandelen tijdens deze tweede lockdown immens populair is. Dat blijkt nu ook uit tellingen van de natuurgebieden en een grote wandelwebsite. “Tijdens de eerste lockdown zagen we al een spectaculaire stijging van 30 procent. Met een stijging van 50 procent wordt die nu nog overtroffen.”

“Toerisme is een zonde, wandelen is een deugd”, zei de bekende Duitse regisseur Werner Herzog ooit. Zijn woorden werden dit jaar noodgedwongen waarheid. Doordat reizen sterk aan banden is gelegd, hebben opvallend veel Vlamingen de afgelopen maanden de wandelschoenen aangetrokken. 

Tijdens de eerste lockdown, in het voorjaar, was het al duidelijk te zien dat vele Vlamingen plots het wandelen en het fietsen ontdekten. Daarbij werden we toen geholpen door het  goede weer. 

Het weer stak tijdens de verlengde herfstvakantie weer een handje toe. Tijdens deze tweede lockdown, die begin deze maand begon, werd wandelen zo mogelijk nog populairder dan in het voorjaar.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" over wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We hebben tijdens deze tweede lockdown een enorme stijging gezien van het aantal wandelaars: tot meer dan 50 procent in elk wandelgebied

Johan Van Den Bosch, projectleider Nationaal Park Hoge Kempen

De populariteit van de wandelsport vertaalt zich ook in cijfers en - o jee, daar heb je ze weer - curves. Bijvoorbeeld in de nationale parken in Limburg, waar ze al jaren het aantal wandelaars elektronisch turven. 

Die tellingen vertalen zich in spectaculaire cijfers. “We hebben tijdens deze tweede lockdown een enorme stijging gezien van het aantal wandelaars: tot meer dan 50 procent in elk wandelgebied tegenover dezelfde periode vorig jaar”, zegt Johan Van Den Bosch, projectleider Nationaal Park Hoge Kempen. 

“Dat is beduidend meer dan tijdens de eerste lockdown. Toen zagen we al een spectaculaire stijging van 30 procent. Het najaar heeft die sterke stijging dus nog overtroffen.”

Te druk?

In Haspengouw, in Zuid-Limburg, zagen ze op sommige plekken zelfs een vervijfvoudiging van het aantal wandelaars. Wordt het op sommige plaatsen soms niet té druk? “Het is bijzonder druk geweest,” geeft Van Den Bosch toe, “vooral aan de startplaatsen en in kleinere natuurgebieden.” 

“Soms was het kantje-boord, maar het is in openlucht, dus dat scheelt”, merkt Van Den Bosch op. “En eens je vertrokken bent vanop de parking, kunnen wandelaars meestal wel de rust vinden waar ze naar op zoek zijn.” Dus virologisch was er waarschijnlijk geen vuiltje aan de lucht.

Curves

Wie het wandelwereldje al wat langer volgt, zag dat de wandelsport al langer in de lift zat. “De afgelopen tien jaar zagen we al een duidelijke trend dat het aantal wandelaars sterk aan het stijgen was, met 3 à 5 procent per jaar”, zegt Johan Van Den Bosch op basis van de tellingen in de natuurgebieden. 

“Maar door corona is dat effect nu verder uitvergroot en we zien dat vele mensen - ook alsmaar jongere mensen - onze wandelgebieden ontdekken.”

We zien dat vele mensen - ook alsmaar jongere mensen - onze wandelgebieden ontdekken

Johan Van Den Bosch, projectleider Nationaal Park Hoge Kempen

Die trends zien ze ook bij de website wandelknooppunt.be. Op die populaire website kan je wandelroutes zoeken, uitstippelen en downloaden, zodat je die bijvoorbeeld kan gebruiken op je smartphone.

Sven Nijs, oprichter van de wandelwebsite en niet te verwarren met de oud-veldrijder, zag in de periode oktober-november het aantal kilometer gedownloade routes in Vlaanderen bijna verviervoudigen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar: van 250.833 kilometer vorig jaar tot 995.389 kilometer dit jaar. 

Alleen al in november werden 672.393 kilometers wandelroute gedownload. In mei was dat 435.943 kilometer. (Lees verder onder de grafiek.)

De website kende ook een sterke toename van het aantal unieke bezoekers: een stijging van 268 procent ten opzichte van vorig jaar. In absolute cijfers kwamen ze van 1 oktober tot 25 november 373.970 unieke bezoekers naar de website, tegenover 101.497 in dezelfde periode van vorig jaar.  

In november kwamen ruim 280.000 bezoekers over de vloer.  In mei waren dat er nog iets meer dan 150.000 en in juli, tussen de twee lockdowns dus, bijna 160.000.

Meest gelezen